FONTANI ĆE VRATITI STARI IZGLED: U okviru rekonstrukcije Trga Nikole Pašića, jedna od glavnih promena biće redizajn poznatog vodoskoka

S.V.

26. 10. 2023. u 11:22

DUGOOČEKIVANA rekonstrukcija Trga Nikole Pašića koja se godinama odlagala, konačno bi mogla da se pomeri sa mrtve tačke.

ФОНТАНИ ЋЕ ВРАТИТИ СТАРИ ИЗГЛЕД: У оквиру реконструкције Трга Николе Пашића, једна од главних промена биће редизајн познатог водоскока

Foto: D. Balšić

 Sekretarijat za investicije grada Beograda objavio je tender za obnovu ovog trga u centru grada. Procenjena vrednost radova je oko 585 miliona dinara bez PDV, a rok za podnošenje ponuda je 20. novembar.

Izvođač koji bude izabran putem javne nabavke, imaće rok od 210 dana da završi posao na Trgu Nikole Pašića. Kako piše u dokumentaciji, plato treba da bude popločan granitnim pločama "crvenkastog dona", pravougaonih i kvadratnih oblika. U planu je i rušenje postojeće fontane i izgradnja nove, o čemu se i ranije govorilo. Jedan od najpoznatijih beogradskih vodoskoka, posle radova, dobiće svedeniji izgled i drugačiji oblik.

- Ideja je da fontana bude preoblikovana po uzoru na originalnu od pre gotovo šest i po decenija, odnosno da ima samo bazen bez vodoskoka, odnosno vrela - stoji u dokumentaciji. - Na trgu će osim klupa, u kombinaciji čelika i drveta, biti postavljen i urbani mobilijar kao što su info-ploča (u kombinaciji bronze i čelika) o istorijatu trga, prostor za bicikle, reklamni medij malog formata, đubrijere...

Na prostoru od oko 8.000 kvadrata ostaće postojeći raspored žardinjera, ali će osvetljenje biti drugačije. U okviru ovog projekta nije planirana restauracija spomenika Nikoli Pašiću, samo će ovaj monument biti zaštićen dok traju radovi.

Kompromis

KADA se pre nekoliko godina prvi put pomenulo rušenje fontane na Trgu Nikole Pašića, građani su negodovali. Kompromis je napravljen 2020. godine, kada je Grad od projektanata za izradu tehničke dokumentacije tražio da se razmotri redizajniranje postojećeg vodoskoka. Na kraju je odlučeno da fontana ostane na sadašnjem mestu ali da joj se vrati prvobitni izgled.

Pre osam godina, na arhitektonskom konkursu pobedili su arhitekte Zorica Savičić i Zoran Dmitrović. Oni su trg projektovali sa kamenom porfirom u crvenkastom tonu kakav je nekada bio na trgu. Njihova ideja bila je i da se spomenik pomeri bočno, ali konačna odluka o tome bila je na Komisiji za imenovanje trgova i ulica.

Prema njihovoj prvobitnoj ideji iz 2015, postojeća fontana trebalo je da bude zamenjena vodoskokom sa mlaznicama iz poda i manje kvadrature od sadašnje. Ali, nekoliko godina kasnije, plan za budući izgled fontane naišao je na kritike beogradske javnosti nezadovoljne što bi ona mogla da bude uklonjena trajno onaka kakvu je znamo.

Prvi konkurs za uređenje platoa, koji je dugo bio parking, realizovan je pre oko 60 godina. Na tom trgu trebalo je da bude podignuto obeležje Marksu i Engelsu, jer se ovaj plato decenijama zvao po njima. Fontana je izrađena ali je ovo postao prostor za pešake tek osamdesetih godina, kada su posađeni platani. Spomenik Pašiću podignut je 1998, a godinu ranije trg je nazvan po tom političaru i osnivaču Narodne radikalne stranke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!