SAHRANE LJUBIMACA DO KRAJA GODINE Gradonačelnik Šapić o proceduri za pokop na groblju za kućne ljubimce u Bloku 51 na Novom Beogradu

S.Vidačković

09. 10. 2023. u 14:15

DO kraja godine, groblje kućnih ljubimaca u Bloku 51 na Bežanijskoj kosi trebalo bi da počne da radi.

САХРАНЕ ЉУБИМАЦА ДО КРАЈА ГОДИНЕ Градоначелник Шапић о процедури за покоп на гробљу за кућне љубимце у Блоку 51 на Новом Београду

Foto: Grad Beograd


Prestonici je dugo bio potreban ovakav prostor, te Beograđani više neće imati potrebu da svoje kuce i mace sahranjuju na mestima koja za to nisu predviđena, poput parkova i šuma ili da odlaze na Kosmaj i Avalu. Na groblju će biti moguće sahranjivanje obeleženih životinja, odnosno vlasničkih ljubimaca.

Ovako, za "Novosti", gradonačelnik Aleksandar Šapić govori o novoizgrađenom groblju za kućne ljubimce, gde na oko hiljadu kvadrata ima 839 parcela. Deo večnog počivališta koje se nalazi u šumi ima 730 mesta na 1.800 kvadrata. Takođe, postoji i vrt sećanja, odnosno ružičnjak koji se prostore na 200 kvadrata, te deo za zajedničko sahranjivanje na 1.300 kvadrata.

Foto: Grad Beograd

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić

- O proceduri sahranjivanja, građani će biti informisani kada JKP "Pogrebne usluge" zvanično počnu sa radom na groblju kućnih ljubimaca - objašnjava gradonačelnik za naš list. - Siguran sam da će cenovnik usluga biti prilagođen budžetu naših građana, te i da će usluge biti u skladu sa najvišim evropskim standardima, kao i u drugim metropolama, poput Beča, Rima i drugih gradova gde već postoje groblja za kućne ljubimce.

Izgradnja počela 2021.

IZGRADNjA ovog kompleksa za sahranjivanj životinja počela je krajem januara 2021. godine. Vrednost radova je oko 156 miliona dinara, a ukupna površina groblja je 15.376 kvadrata. Zasađene su 133 dodatne drvoredne sadnice, veliki broj ukrasnog šiblja, ukrasnih perena i formirane su velike travnate površine.

U upravnoj zgradi, gde će da rade ljudi koji će održavati ovo groblje, postojaće deo u kojem će moći da se nabavi kompletna oprema za sahranjivanje životinja, cvećara i sala za ispraćaj.

- I na groblju kućnih ljubimaca postojaće sve ono što postoji tamo gde sahranjujemo naše najbliže, članove porodice i ostale ljude - kaže Šapić. - Potreba za ovakvim grobljem u Beogradu postoji već dugo vremena. Zato mislim da će se vrlo brzo stvoriti potreba za još jednim ovakvim grobljem, te ćemo morati da odaberemo novu lokaciju, najverovatnije u drugom delu grada.

Buduća spalionica za kućne ljubimce biće na Lešću, gde će se nalaziti centralni krematorijum za kućne ljubimce.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)