POSLEDNJE NOĆI U LOV NA BLAGO: "Nedelja istraživača" završava se u petak i subotu a Beograđane očekuje naučna avantura

A. Z. K.

27. 09. 2023. u 16:02

EVROPSKA noć istraživača biće organizovana u petak i subotu.

ПОСЛЕДЊЕ  НОЋИ У ЛОВ  НА БЛАГО: Недеља истраживача  завршава се у петак и суботу а Београђане очекује научна авантура

Foto: A. Stanković

Svečano otvaranje zakazano je za 16.00 časova u Muzeju nauke i tehnike. Beograđani će tokom dva dana moći da odgonetnu brojne nedoumice, ali i da se upoznaju sa tajnama sveta u kome živimo.

Ova manifestacija biće organizovana u 24 grada širom Srbije. Nedelja istraživača počela je u ponedeljak, a brojnim programima koji će biti organizovani u petak i subotu svečano će biti završena.

- U glavnom gradu posetioce, već tradicionalno, čeka lov na blago, sa startnom pozicijom na platou ispred Narodnog muzeja - saopštili su organizatori. - Na Fakultetu za fizičku hemiju biće organizovana velika naučna avantura i otvorena laboratorija, a posetioci će moći da zavire u uređaje koji pokreću svet, i da naprave gorivo budućnosti. Programi će biti održani i u Naučnom klubu Centra za promociju nauke, platou ispred Prirodno-matematičkog fakulteta, u Luki Beograd i dva tržna centra (Ušće i BIG).

U petak u Muzeju nauke i tehnike, posetioci će od 16.00 do 22.00 biti u prilici da se upoznaju sa "Čudesnim svetom u kapi vode - od mikroskopa do DNK" i "Hidro svetom". Najčvršći materijal na zemlji je grafen, a najmlađi posetioci biće u prilici da kroz igru od plastelina naprave model strukture ovog materijala. Biće organizovana i radionica na kojoj će posetioci moći da nauče nešto više o elektricitetu. Ovo su samo neki od programa koji očekuju posetioce u Muzeju nauke i tehnike.

Program na sajtu

U SUBOTU će posetioci dobiti i odgovore na brojna pitanja zašto je voće crvene, ljubičaste ili plave boje ili kako da se zaštite od UV zračenja. Oni koji žele da posete i razreše različite nedoumice program manifestacije mogu pronaći na zvaničnom sajtu nocistrazivaca.rs.

Bogat program pripremljen je i za subotu, u laboratorijama Fakulteta za fizičku hemiju posetioci će moći da naprave model srca pomoću cevčica i flaša. Oni koji dođu biće u prilici da se oprobaju u forenzici i da tragaju za otiskom prsta.

- Na Fakultetu za fizičku hemiju biće organizovana i Naučna vrteška, a posetioci će moći da zavire u uređaje koji pokreću svet i da vide šta se vrti kada sija sijalica, a šta se kreće kada je električni auto u pokretu - saopštili su organizatori. - Na ovom fakultetu biće organizovan i program "Napiši svoje ime na jeziku DNK", oni koji dođu moći će da vide kako je moguće dobiti celu abecedu uz pomoć DNK dekodera.

Evropska noć istraživača organizovana je uz podršku Evropske unije sa ciljem da na zanimljiv način afirmiše istraživače i nauku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori