ŠAPIĆ O OBELEŽJU OSLOBODIOCIMA BEOGRADA: Uklanjamo terene kako bi spomen-park konačno dobio izgled kakav zaslužuje

Novosti onlajn

20. 09. 2023. u 14:03

TRI terena u okviru SC „Milan Gale Muškatirović” biće uklonjena kako bi se na tom prostoru, prema idejnom rešenju koje nikada nije sprovedeno, napravio spomen-park u čast oslobodiocima Beograda 1915. godine.

ШАПИЋ О ОБЕЛЕЖЈУ ОСЛОБОДИОЦИМА БЕОГРАДА: Уклањамо терене како би спомен-парк коначно добио изглед какав заслужује

Foto: Grad Beograd

Ovo je rekao gradonačelnik Aleksandar Šapić, obraćajući se medijima pored spomenika herojima.

– Ne samo da to nije urađeno već smo došli do toga da su nam teniski tereni ovde ušli na pola metra od spomenika. Kao neko ko se bavio sportom čitav svoj život dok nisam ušao u politiku, uvek ću da podržavam sport, ali moramo da napravimo jasnu granicu između stvari preko kojih se ne ide. Ko god da se tada saglasio sa ovim, mislim da nije bio u pravu. Informacija koju imam je da Republički zavod za zaštitu spomenika nikada nije dao saglasnost da tereni prođu ovako duboko i zato ih mi sada uklanjamo. Sportski centar je ponovo dat na upravljanje Gradu Beogradu i mi uklanjamo ova tri terena kako bi spomen-park dobio izgled kakav naši preci zaslužuju – rekao je gradonačelnik.

Foto: Grad Beograd

Prema njegovim rečima, sportski centar će nastaviti da postoji, a duž reke biće skinuto nekoliko metara ograde koja je zauzela deo biciklističke staze.

– Ostaće 14 ili 16 terena, objekat, neiskorišćeni deo parcele sportskog centra će već sledećeg leta moći da koriste građani koji idu na bazen. Poslovni prostor će biti na licitaciji i ko bude ponudio najveću cenu moći će da drži lep i kvalitetan sportski centar. Važno je da ovo sada prvi put bude urađeno valjano i da bude ponos svih nas. Izuzetno sam srećan i ponosan što mogu da dam svoj skroman doprinos da ovo konačno privedemo nameni a što je trebalo da bude urađeno još pre mnogo godina – istakao je Šapić.

On je podsetio na kulturni i istorijski značaj spomenika koji je podignut 1988. godine na osnovu idejnog rešenja vajara Nikole Milunovića, a u čast velikim herojima koji su branili naš grad 1915. godine.

–Ovo je jedan od najvažnijih spomenika za naš narod bez obzira što on nije simbol neke velike pobede, već jedne velike spremnosti na žrtvu. Koliko je to cenio pokazao je i nemački feldmaršal Makenzen koji je na Košutnjaku podigao spomenik braniocima Beograda u znak poštovanja prema njihovoj hrabrosti – podsetio je prvi čovek prestonice.

Foto: Grad Beograd

Glavni urbanista Marko Stojčić je ponovio da bez rušenja ovih terena Grad nije mogao ni da ispoštuje ono što je pre mnogo godina vajar Nikola Milunović nacrtao i predvideo da se ovde napravi.

– Trudili smo se da u potpunosti njegove crteže iz arhive integrišemo, a sam projekat je moguće videti na tablama. U urbanističkom smislu konačno će ovo da postane veliki prostor koji će moći da se sagleda sa obe strane, da se prođe kroz spomenik, sedne na klupu i ima osećaj da se dolazi na važan prostor. Ovaj prostor će biti povezan sa linijskim parkom koji prolazi neposredno uz ovaj prostor koji će sada biti tretiran. Prvi put ćemo imati značajan, predatno uređen projektovan i izveden prostor – istakao je Stojčić.

Foto: Grad Beograd

Foto: Grad Beograd

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Olivera Vučković podsetila je da će se naredne godine obeležeti 110 godina od početka Prvog svetskog rata, a da se 2025. godine obeležava godišnjica od te istorijske odbrane Beograda u Velikom ratu. Istakla je da kompleks Spomenika braniocima Beograda 1915. godine i posle 40 godina od nastanka nije završen na način kako ga je autor predvideo.

–Predviđeno je parterno uređenje prostora, koje se nikad nije realizovalo i mi sada ispravljamo tu nepravdu. Zavodu je pripala čast da uradi rekontrukciju spomenika, dok će parterno uređenje, zajedno sa nama raditi JKP „Zelenilo Beograd” – najavila je Vučković. 

BONUS VIDEO: Šapić: Nova platforma javnog prevoza po znatno nižim cenama

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu