POSLE POLA VEKA: U prestonici otvoren novi dom učenika za đake Poljoprivedne škole "Beograd"

B.B.

28. 08. 2023. u 14:09

POSLE pola veka, u prestonici je izgrađen novi učenički dom. U Krnjači je danas svečano otvoren novi dom za učenike Poljoprivredne škola PK "Beograd".

ПОСЛЕ ПОЛА ВЕКА: У престоници отворен нови дом ученика за ђаке Пољоприведне школе Београд

Foto: Skupština grada

Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović,  je zahvalila Vladi Srbije, Razvojnoj banci Saveta Evrope, koje su zajedno obezbedili sredstvau iznosu od 3,1 milion evra.  Oko 350.000 evra je uloženo u opremu i nameštaj unutar prostora koji je danas otvoren, te da je Grad Beograd donirao 160.000 evra. 

- Učenici neće sticati samo znanje i obrazovanje koji su predviđeni programom, već će negovati međusobne odnose, raditi na poštovanju ljudskih vrednosti, negovaće poštovanje jednih prema drugima, u odnosu na nastavnike i učiće kako se najbolje spaja teorijsko i praktično znanje – istakla je ministarka.

Pored soba za smeštaj učenika, u sklopu objekta će biti upravni blok, biblioteka, dnevni boravak, kuhinja, restoran, magacini, perionica, ekonomski blok, lift i drugi neophodni sadržaji koji su prilagođeni i za korišćenje osoba sa invaliditetom.


- Bruto površina objekta je 3.396 metara kvadratnih, neto površine 2.961 kvadrata, kapaciteta je za 111 korisnika, od kojih četiri sa invaliditetom - navode u ministarstvu.
- Ispred zgrade je slobodna površina kao prostor za okupljanje učenika, a sa zadnje strane objekta je predviđen sportski teren. U kompleksu se osim zgrade same škole nalaze i pomoćni objekti, kao i površine sa zasadima za potrebe praktične nastave učenika. Izgradnjom objekta doma za smeštaj korisnika, učenika srednje Poljoprivredne škole PK "Beograd", kompleks će se upotpuniti sa funkcionalnim sadržajima koji su školi nedostajali.

Direktorka Poljoprivredne škole Dragana Benović je rekla da danas započinje novo poglavlje u razvoju ove ustanove.

– Privilegovani smo jer smo mi generacija koja je ostvarila snove, ostvarili smo san da škola i dom budu suštinski i prostorno zajedno. To je velika snaga i ogroman zamajac za novi razvoj – navela  je Benović.

 

Poljoprivrednu školu sa domom učenika osnovao je Upravni odbor Poljoprivrednog kombinata "Beograd" 1965. godine, sa ciljem da obezbedi školovani kadar za svoje pogone i gazdinstva. Ustanova je do 1978. bila sastavni deo korporacije sa sedištem u Padinskoj skeli. U međuvremenu je izmeštena u Krnjaču, a učenički dom je ostao u Skeli.Škola ima dugu, bogatu, obrazovnu i kulturnu tradiciju, osnovana je 1965. godine, a do 1978. bila je sastavni deo kombinata, te potom prelazi u sistem obrazovanja i nadležnost Ministarstva prosvete.

Investicija  je realizovana u okviru projekta „Obrazovanje za socijalnu inkluziju” Ministarstva prosvete. Događaju su prisustvovali gradski sekretar i podsekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Nenad Radić i Igor Raičević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)