MANJE DOZVOLA ZA TAKSIRANJE: Od početka godine pozitivno rešena 104 zahteva

B.Borisavljević

14. 08. 2023. u 13:10

BROJ izdatih taksi dozvola do kraja ove godine će, sudeći po trenutnim podacima Sekretarijata za javni prevoz, biti skoro duplo manji nego lane. Od januara je podnet 171 zahtev, a u proteklih sedam meseci pozitivno ih je rešeno 104.

МАЊЕ ДОЗВОЛА ЗА ТАКСИРАЊЕ: Од почетка године позитивно решена 104 захтева

Foto: K.Mihajlović

Tokom prošle godine zeleno svetlo nadležnih dobilo je 529 molbi. Beograđane prevozi 6.410 taksi vozila, a prema studiji Planiranje i projektovanje sistema taksi prevoza putnika, za period od 2020. do 2024. godine moguće je angažovanje i do 7.006 taksi vozila sa verovatnoćom opsluživanja od 90 odsto.

Kako navode u Sekretarijatu za javni prevoz, za dobijanje taksi dozvole ne postoji lista čekanja i svaki zahtev se rešava u roku do 60 dana. Pored opštih uslova, budući taksisti su dužni da polože ispit poznavanja grada, ali i da pokažu da su savladali propise kojima se uređuje ova oblast i strani jezik. Test se polaže pred komisijom koju organizuje sekretarijat i ima četiri člana. Ispit se polaže pisanim putem i usmeno u jednom danu.

- Program ispita obuhvata poznavanje ulica, utvrđivanje najkraćih pravaca do odredišta, kao i poznavanje lokacija najvažnijih republičkih objekata u gradu, kao što su Skupština, Vlada, MUP, zatim gradskih institucija, lokalne samouprave, sudova javnih preduzeća, ambasada, škola, fakulteta, zdravstvenih ustanova, aerodroma, hotela, kulturnih objekata, crkava, izletišta... - navodi se u pravilniku.

OPŠTI USLOVI UZ ISKUSTVO

Među opštim uslovima taksista mora da ima zvanje vozača motornog vozila, tehničara drumskog saobraćaja ili vozač specijalista petog stepena i najmanje pet godina iskustva na tim poslovima.

Takođe, jedna od stavki je i da mu pravosnažnom sudskom odlukom nije izrečena kazna zatvora duža od dve godine za krivično delo protiv života i tela, polne slobode, imovine, protiv bezbednosti javnog saobraćaja, zdravlja ljudi i javnog reda i mira, dok traju pravne posledice osude.

Budući taksi vozači moraju pokazati znanje gramatike stranog jezika koji polažu i imati vokabular oko 500 reči koje se odnose na razumevanje gde se nalaze prethodno navedene lokacije. Takođe, proverava se i čitanje kratkih tekstova, snalaženje u telefonskim razgovorima, prenošenju poruka, konverzacija, kao i pisanje poruka.

Položeni pisani test je uslov za izlazak da usmeno polaganje. Kandidat se upućuje da ponovi polaganje usmenog ako je najviše iz dva ocenjen sa "nije položio". Troškovi za polaganje ispita poznavanja grada iznose 25 odsto od prosečne zarade po zaposlenom, a prema poslednjem objavljenom podatku Republičkog zavoda za statistiku. Za ponovno polaganje, kandidat je dužan da uplati naknadu koja iznosi 50 odsto od visine troškova za polaganje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024