"ZELENILU" STIGLO VIŠE OD 300 PRIJAVA: Posledice nevremena, koje je protutnjalo za vikend, još nisu sanirane

A. Z. K.

08. 08. 2023. u 17:46

JAKA kiša i vetar i juče su zahvatili prestonicu, međutim ekipe JKP "Zelenilo Beograd" još nisu stigli da saniraju ono što je nevreme ostavilo za sobom tokom vikenda.

ЗЕЛЕНИЛУ  СТИГЛО ВИШЕ ОД 300 ПРИЈАВА:  Последице невремена, које је протутњало за викенд, још нису саниране

Zelenilo

Ovo preduzeće dobilo je više od 300 prijava građana koje su se odnosile na stabla i grane koje su se obrušile. Beograđani prethodnih dana nisu mogli da prođu pojedinim ulicama automobilima zbog stabala koja su im preprečila put.

Ekipe Javnog komunalnog preduzeća "Zelenilo Beograd" već par dana su na terenu kako bi sanirali štetu koja su naneli grad, kiša i vetar. Kako su nam rekli, radovi će trajati neprekidno, dok god ne budu uređene sve lokacije na kojima je bilo problema.

- Imali smo više od 300 prijava koje su se odnosile na oborena stabla i grane - rekli su za "Novosti" u "Zelenilu". - Najviše intervencija, zbog nevremena koje je u subotu zahvatilo prestonicu imali smo u Zemunu i Novom Beogradu. Imali smo i nekoliko lokacija na kojima je prijavljena šteta na parkiranim automobilima. Stabla su padala i na saobraćajnice, a ekipe su se trudile da što pre uklone stabla kako bi se obezbedilo neometano funkcionisanje saobraćaja. Stub gradske rasvete pao je na tramvajsku mrežu, što je zaustavilo tramvaje u Bloku 45 u subotu.

Prijave na nekoliko načina

GRAĐANI koji vide oborena stabla ili ona za koja sumnjaju da bi mogla da se obruše to mogu prijaviti gradskom Servisnom centru.

- Ovakve situacije mogu se prijaviti pozivom na broj telefona 11011 - rekli su u JKP "Zelenilo Beograd". - Mogu nam poslati i mejl na adresu info@zelenilo.rs ili pozvati naš Operativni tim za hitne intervencije na broj telefona 011/2650-683, a oni dežuraju 24 sata. Pozivanje dežurne službe moguće je i preko gradskog Centra za obaveštavanje, dežurne inspekcije i MUP.

U JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" stilo je 106 prijava, a prema rečima gradskog menadžera Miroslava Čučkovića, biće potrebno nekoliko dana za procenu štete.

- Ovo su okolnosti, odnosno nevreme koje do sad nije bilo u Beogradu. Molim ljude da poštuju sve apele nadležnih, da ne izlaze iz kuće i da vode računa o predmetima na svojim terasama, objektima. Obnova će potrajati, a to mora da bude posao svih nas, uskoro će na teren izaći i komisije koje će da popišu štetu - ističe Čučković.

Beograđani su i juče bili zabrinuti jer je nevreme iskrivilo pojedine grane i drveće. Pa su i dva dana posle jakog vetra vozači i prolaznici strepeli da li će im se nešto obrušiti na glavu ili automobil. Ekipe JKP "Zelenilo Beograd" tokom cele godine kontrolišu drveće na javnim površinama, ali kada prestonicu zadesi nevreme ne može se predvideti kakve će posledice to ostaviti na biljke.

- Ukoliko stablo, koje je nanelo materijalnu štetu, redovno održava naše preduzeće, neophodno je da nam se sugrađani jave kako bismo popunili zapisnik o nastaloj šteti i ušli u proceduru za nadoknadu. Kada se dogodi situacija da se obruši drvo koje nije u našem sistemu Beograđani treba da provere ko je korisnik površine na kojoj se nalazi stablo i od njih potražuju nadoknadu štete - rekli su nam u JKP "Zelenilo Beograd".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)