UBUDUĆE NA VRAČARU ILI NOVOM BEOGRADU: Dnevna bolnica za bolesti zavisnosti u Paunovoj ulici se seli

B.Borisavljević

04. 08. 2023. u 17:15

DNEVNA bolnica za bolesti zavisnosti " Instituta za mentalno zdravlje u Paunovoj ulici 2 biće premeštena, jer zgrada ima velika oštećenje koje je gotovo nemoguće sanirati, saznaju "Novosti".

УБУДУЋЕ НА ВРАЧАРУ ИЛИ НОВОМ БЕОГРАДУ: Дневна болница за болести  зависности у Пауновој улици се сели

Foto: I. Marinković

Nadležni u Gradu, zajedno sa Ministarstvom zdravlja intenzivno rade na pronalaženju lokacije, a moguće nove adrese su objekti medicine rada u Novom Beogradu i stomatološke službe Doma zdravlja "Vračar" u Ulici kneginje Zorke.

Postojeći zgrada je, prema našim saznanjima, više puta bila predmet veštačenja građevinske inspekcije, koja je utvrdila velike horizontalne i vertikalne pukotine na zgradi. Cilj je da se nađe adekvatan prostor površine oko 500 kvadratnih metara, koji bi bio preuređen u dnevnu bolnicu. Kako u postojećim zdravstvenim ustanovama ima i neiskorišćenih kvadrata, plan je preuređenje u nekoj od njih. O toj temi već je bilo razgovora sa rukovdstvom Instituta i kako saznajemo, pokazana je kooperativnost.

TRAŽE HITNO REŠENjE PROBLEMA

 

U DVORIŠTU Dnevne bolnice za bolesti zavisnosti "Prim. dr Branko Gačić", juče u 18.00 časova, okupili su se zaposleni i pacijenti, ali i oni čiji su članovi porodice bili ovde lečeni. Zabrinuti za budućnost ove ustanove, oni su na nadležne apelovali da pronađu rešenje za ovu situaciju.

Kako su nam juče ispričali, na vratima je samo osvanulo obaveštenje inspektora da ovaj objekat nije bezbedan. Jučerašnjim skupom okupljeni su želeli da pošalju poruku da su zabrinuti za ovu instituciju, ali i da od nadležnih dobiju odgovor ili rešenje problema.

- Ova ustanova imala je toliko dobrih rezultata i toliko ljudi je odavde izašlo izlečeno. Mi ne želimo da upiremo prst u nekoga, ali samo želimo da dobijemo neko rešenje za ovu situaciju. Ako nam je mentalno zdravlje u fokusu zašto sada zatvaramo ovu bolnicu. Pacijentima koji ovde dođu treba mnogo motivacije, ali se lako i prekine, gašenjem ove ustanove oni gube i pravo na lečenje - rekao je nekadašnji pacijent Dejan Đoković.

Plan Grada je da ova dnevna bolnica dobije novu budućnost, tim pre, što je poslednjih godina sve više prisutna i nova vrsta zavisnosti - od Interneta, pre svega među tinjedžerima. Dok se ne izabere nova lokacija, razmišlja se o iznajmiljavanju prostora u nekom delu KCS. Priče o tome da neko "bacio oko" na lokaciju u Paunovoj ulici i da su u pitanju privatni interesi, naši izvori demantuju.

Rešenje o zabrani korišćenja objekta dnevne bolnice u Paunovoj ulici od 14. jula izazvalo je negodovanje u javnosti. Na Internetu je pokrenuto potpisivanje peticije - "Odbranimo zdravlje - odbranimo Paunovu".

Zgradu u Paunovoj ulici od 400 kvadrata Institut je dobio na trajno korišćenje od Grada pre 40 godina. Dnevna bolnica raspolaže kapacitetima za 25 pacijenata i članove njihovih porodica. Pune četiri decenije spas u ovoj bolnici nalaze zavisnici od kocke, droga i alkohola. Ovo je i najstarija dnevna bolnica u Srbiji u kojoj se primenjuje takozvana terapija u zajednici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)