RASELJENE PORODICE KOD NALAZIŠTA U VINČI: Sastanak predstavnika opštine Grocka i žitelja naselja čiji su stambeni objekti bili uz Belo brdo

A. Z. K.

27. 07. 2023. u 18:58

PLANIRANA revitalizacija arheološkog nalazišta "Belo brdo" izazvala je među pojedinim žiteljima gročanskog naselja Vinča mnogobrojne nedoumice.

РАСЕЉЕНЕ ПОРОДИЦЕ КОД НАЛАЗИШТА У ВИНЧИ:  Састанак представника општине Гроцка и житеља насеља чији су стамбени објекти били уз Бело брдо

Arheološko nalazište , Foto S. Miljević

Dosad je urađena eksproprijacija stambenih objekata na najužem delu nalazišta. Kako bi se građani upoznali sa svim tačkama i idejama projekta predsednik GO Grocka Dragan Pantelić održao je sa njima sastanak.

Još jednom su građani, koji žive u blizini arehološkog nalazišta, bili u prilici da se upoznaju sa detaljima Nacrta prostornog plana detaljne regulacije arheološkog nalazišta "Belo brdo" u okviru kapitalnog projekta "Rekonstrukcija, revitalizacija i prezentacija arheološkog lokaliteta `Belo brdo` u Vinči". Novi projekat od velikog je značaja, a glavni cilj je očuvanje ovog arheološkog nalazišta. Zato je na ovom prostoru bila neophodna eksproprijacija zemljišta, kako bi se područje zaštitilo i sačuvalo. Porodice koje su već u ovom procesu trebale bi da dobiju novo parče zemlje za izgradnju stambenih objekata, pa su tačke u vezi sa ovom temom bile u fokusu. U planu je da se proces eksproprijacije širi, ali to se neće dogoditi odmah. Opština Grocka obećala je građanima da će im pružiti maksimalnu logističku pomoć. Do sada je urađena eksproprijacija stambenih objekata na najužem delu nalazišta. Kako je saopšteno u GO Grocka, sa svakom porodicom pojedinačno i pažljivo je rađen ovaj proces i nije bilo nikakvih žalbi.

- Svestan sam da je građanima najvažnija lična svojina, ali moramo voditi računa o kulturnom i nacionalnom dobru - rekao je predsednik opštine Dragan Pantelić. - Arheološki lokalitet "Belo brdo" u Vinči jedan je od najstarijih u Evropi i svetu. Pre više od šest decenija je proglašen kulturnim dobrom. Godinama unazad lokalitetu je bilo posvećeno malo pažnje i zato ovo svetsko blago nestaje u Dunavu. Na ovom delu i klizište je aktivno, i nije u opasnosti samo nalazište već i stambeni objekti koji se na njemu nalaze. U planu je da budu uklonjeni domovi koji se nalaze u prvoj i drugoj zoni lokaliteta, dok treća zona podrazumeva isključivo zaštitu. Mi ćemo iseljenim meštanima pomoći da ponovo sagrade svoje domove i da reše probleme priključenja na elektičnu mrežu.

Javni uvid otvoren do 5. avgusta

JAVNI uvid u Nacrt izmena i dopuna prostornog plana nalazišta "Belo brdo" traje do 5. avgusta. Građani koji žele da se informišu u zgradi Gradske uprave mogu da vide dokumentaciju svakog radnog dana. Osim toga, projekat je dostupan i na zvaničnim sajtovima Ministarstva za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu, Grada Beograda i GO Grocka.

Na prostoru arheološkog nalazišta planirana je izgradnja pokretnih platformi za arheologe, Centar za posetioce i Naučno-istraživački centar. Veliki projekat rekonstrukcije lokaliteta "Belo brdo", realizuje Vlada Republike Srbije uz podršku Ambasade SAD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!