NA 38 STEPENI HITNA IMALA VIŠE OD 100 INTERVENCIJA: Vreo letnji dan u Beogradu, evo kako su se sugrađani rashladili

S.V.

13. 07. 2023. u 19:00

ŽIVA u beogradskim termometrima danas se popela do 38. podeoka iznad nule, a meteorolozi i za naredne dane najavljuju ekstremno visoke temperature.

НА 38 СТЕПЕНИ ХИТНА ИМАЛА ВИШЕ ОД 100 ИНТЕРВЕНЦИЈА: Врео летњи дан у Београду, ево како су се суграђани расхладили

Foto: D. Milovanović

Tokom ovakvih vrućina, pogotovo u periodu u periodu od 10 do 17 časova najbolje je izbegavati izlazak na prestoničke ulice, ali ukoliko morate lekari savetuju da je najbolje obući laganu garderobu i poneti flašicu vode. U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć rekli su nam da su juče imali više od 100 intervencija.

Kako je saopšteno iz Sekretarijata za poslove odbrane, vandrednih situacija i koordinaciju, na nekoliko mesta u Beogradu postavljene su cisterne sa vodom za piće, kako bi se sugrađani mogli osvežiti u svakom trenutku.

Cisterne se nalaze na Trgu Nikole Pašića, kod "Staklenca" na Trgu repubile, na Zelenom vencu, kod Sajma u smeru ka Čukarici. Takođe, pijaće vode ima i kod Opštine Novi Beograd, u Ulici cara Dušana u Zemunu, kod okretnice autobusa. Nadležni podsećaju da rade sve gradske fontane i javne česme.

Beograđani su spas od vrućine pronašli na gradskim bazenima ili u rashlađenim prostorijama, a oni koji su zbog posla ili drugih obaveza morali napolje,osvežili su se sladoledom, hladnim sokovima ili brčkanjem nogu u nekoj od gradskih fontana.

I u vreme kada lekari savetuju ljude da se ne izlažu suncu bez preke potrebe, zatekli smo mnogo starih i mladih u Knez Mihailovoj i drugim centralnim ulicama, sa lepezama u rukama i kišobranima koji ih je štitio od jakih zraka. Najveća "gužva" bila je ispred Delijske česme, gde su se Beograđani umivali i dopunjavali flašice sa vodom. Ista slika bila je ispred cisterne na Zelenom vencu. Ipak, najteže je radnicima koji pod punom opremom rade na građevini, rekonstruišu puteve, popravljaju semafore ili kvarove na električnim mrežama. U Ulici kralja Milana zatekli smo građevince koji postavljaju stubove javne rasvete i rade kontaktnu mrežu za trolejbuse.

- Nije lako raditi napolju kada su vrućine, ali navikli smo na sve vremenske uslove, takav nam je posao - ispričali su nam mladi radnici koji su na ovoj lokaciji već nekoliko dana. - Sklonimo se u hlad za vreme najveće vrućine, nosimo šešire i kačkete, pijemo mnogo vode, sve kako savetuju nadležni.

Potreba za vodom znatno je povećana u svim delovima prestonice, te iz JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" apeluju na sugrađane da budu savesni i odgovorni te da namenski i racionalno koriste vodu, kako se ne bi ponavljale situacije iz prethodnih godina da stanovnici prigradskih naselja ostanu bez vode tokom vrelog talasa. U proteklim danima, vodovodni sistem je bio stabilan, a angažovanjem svih izvršnih, proizvodnih i distributivnih kapaciteta obezbeđeno je dovoljno pijaće vode za sve potrošače u Beogradu, kažu u ovom predueću.

- Podsećamo da se voda iz sistema gradskog vodovoda prvenstveno koristi za piće, pripremanje hrane, kao i za održavanje lične i higijene domaćinstva. Imamo razumevanja za povećanu potrebu potrošača za vodom tokom leta ali aktivnosti kao što su navodnjavanje poljoprivrednih i zalivanje zelenih površina, punjenje rezervoara, bunara i bazena, polivanje i hlađenje pločnika, terasa i dvorišta, pranja vozila, predstavljaju nenamensku i neracionalnu potrošnju vode za piće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)