CEO DAN ZABAVE, DRUŽENJA I IGRE: Manifestacija "Beogradski dani porodice" svečano otvorena juče, u prisustvu velikog broja građana

T.N.

25. 06. 2023. u 07:00

MANIfESTACIJA "Beogradski dani porodice" svečano je otvorena juče oko 10 časova na Trgu republike, a jedinstveni program, namenjen svim generacijama Beograđana, nastavlja se i danas na više od 15 lokacija u centru grada.

ЦЕО ДАН ЗАБАВЕ, ДРУЖЕЊА И ИГРЕ: Манифестација Београдски дани породице свечано отворена јуче, у присуству великог броја грађана

Foto: N.Skenderija

Čestitajući Beograđanima rečima "Neka su nam srećni Dani porodice", manifestaciju je otvorio Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda.

- Porodica je nukleus svega bez obzira na to koja forma porodice je u pitanju - rekao je Šapić. - Danas živimo u vremenu kada je veoma teško očuvati tradicionalnu porodicu jer je sve brzo i sve je na velikom iskušenju. Ne treba da zaboravimo da nikoga od nas danas ne bi bilo da nije bilo mama i tata i ako se danas neki trude da te termine zamene nekim drugim. Ja mislim da nema lepšeg termina od mame i tate. Čuvajmo jedni druge, čuvajmo svoje prijatelje, svoju porodicu i svoju decu, jer živimo u vremenu u kojem, tek kada nam se nažalost dese neke nesrećne stvari, počnemo da se pitamo da li znamo uopšte šta neko ko živi pored nas misli i oseća.

Beograđani, koji su juče čitav dan obilazili zone i učestvovali u bogatom sadržaju, imali su priliku da uživaju u raznovrsnom programu na kojem su radile sve gradske institucije kulture.

Glavna bina postavljena je na Trgu republike na kojoj su nastupali brojni muzičari, a manifestaciju je otvorio dečji hor "Čarolija".

Centar prestonice bio je podeljen u 15 tematskih zona, a neke od njih su zona zdravlja, sporta, muzike, video-igara, zona kućnih ljubimaca i druge. Sadržaji su organizovani od Palate "Albanija", duž Knez Mihailove, ispred Narodnog pozorišta, pa sve do Kalemegdana. Kolarčeva ulica juče je bila pretvorena u zonu sporta, a posetioci su imali priliku da igraju fudbal, košarku, odbojku, ragbi..

- Super nam je ovde, baš je zanimljivo da igramo košarku u samom centru grada, a oprobali smo se i u ostalim sportovima, ali smo se ipak vratili na košarku - kaže za "Novosti" Nikola Marković, koji je sa sestrom i roditeljima sa Čukarice došao u centar da provede dan.

Ispred "Albanije" organizovana je i zona zdravlja, gde su sugrađani mogli da dobiju korisne savete od lekara opšte prakse, da izmere pritisak, šećer, da se edukuju i dobiju savete o preventivnim pregledima, zdravim životnim navikama, pravilnoj iskrani. Takođe, mališanima su stomatolozi objašnjavali kako se pravilno peru i čuvaju zubići da ostanu zdravi.

U šetnji Knez Mihailovom ulicom, Beograđani su imali priliku da posete raznovrsne štandove i kupe nešto. Ovde je bilo ručno rađenog nakita, igračaka za najmlađe, a bilo je i mnogobrojnih specijaliteta.

Studentski park je pretvoren u zonu umetnosti i kulture. Najzanimljivija je arheološka radionica na kojoj je potrebno da mališani uz pomoć alata iz peska pronađu arheološke predmete.

Park vojvode Vuka tokom trajanja manifestacije bio je pravo pozorište, a predstave za najmlađe izveli su glumci pozorišta "Puž", "Boško Buha" i "Duško Radović". Zona video-igara nalazila se kod tržnog centra "Rajićeva" gde je bilo organizovano igranje video-igara.

Na platou ispred filozofskog fakulteta publici su se predstavile folklorne grupe "Branko Krsmanac", "Branko Cvetković" i "Dimitrije Koturović".

Uz patrijarha Porfirija i mnogobrojne gradske funkcionere, svečanom otvaranju manifestacije prisustvovala je ministarka zdravlja Danica Grujičić. Ona je poručila mladima da se vole, da nauče da prave kompromise da bi porodica mogla da opstane.

Manifestacija se nastavlja i danas, ali je kraj predviđen za 18.00 sati.

Patrijarh Porfirije: Narod je porodica

JEDAN narod je čitava jedna porodica - rekao je patrijarh Porfirije, koji je juče u društvu gradonačelnika Šapića obišao zonu folklora, gde su zajedno uživali u programu kulturno-umetničkih društava.

- Kakva će ta porodica biti zavisi od mnogo faktora, ali najviše zavisi od toga kakva je porodica u užem smislu jer ukoliko je porodica zdrava, funkcionalna i ukoliko u njoj pojedinac izrasta u zdravu i zrelu ličnost samo tako može biti sebi na korist, ali isto tako i drugima na ponos i na korist - naglasio je patrijarh i nastavio:

Veoma je važno da posvećujemo brigu porodici i da se trudimo svako sa svog aspekta da nam porodica bude funkcionalna i što je moguće zdravija jer samo tako možemo biti sigurni da ćemo imati dobro funkcionalno društvo i državu. Svako kao ličnost ima svoj posebni pečat i samo u slobodi čija je granica ljubav može da se razvija kao ličnost koja obogaćuje one sa kojima živi. Veoma je važno da porodica bude ne samo centar interesovanja u svakom društvu, nego i centar posvećivanja brige i pažnje u najvećoj mogućoj meri. Zdrava porodica podrazumeva zdravo društvo - poručio je poglavar Srpske pravoslavne crkve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)