GRAD ĆE POMOĆI: Prvi čovek Pančeva primio predstavnike stanara iz Pilotske škole

B.Borisavljević

19. 06. 2023. u 10:47

GRADONAČELNIK Pančeva Aleksandar Stevanović primio je predstavnike porodica koje žive u nekadašnjoj Pilotskoj školi u veoma teškim uslovima u naselju Kotež 2.

ГРАД ЋЕ ПОМОЋИ: Први човек Панчева примио представнике станара из Пилотске школе

Foto: Z. Jovanović

Prvi čovek lokalne samouprave se oglasio odmah posle teksta u "Večernjim novostima", a sada je i stanarima lično preneo da će Grad učiniti sve što može kako bi im pomogao.

Kako nam je prenela Jovanka Putić, koja je bila na sastanku, građani su izuzetno zadovoljni prijemom kod gradonačelnika.

- Gospodin Stevanović nas je dočekao veoma ljubazno, izneli smo mu šta je najveći problem i naš utisak je da zaista postoji dobra volja da nam pomogne - priča Putićeva. - Najviše problema nam zadaje krov koji prokišnjava, pogotovo u ovom kišnom periodu. On nam je rekao da zbog nerešenih imovinskopravnih odnosa grad ne može da sanira krov, ali da se radi na iznalaženju rešenja i da će naći načina da nam pomognu.

Stanari su se u Pilotsku školu uselili 1993. godine. Rečeno im je da je to nužni smeštaj. Prošle su tri decenije, a osam porodica, nekadašnjih radnika "Trgoprodukta" i dalje je tom u nužnom smeštaju. Žive u veoma teškim uslovima. Zgrada nekadašnje Pilotske škole, spolja i unutra, više podseća na scenografiju iz nekog horor filma, nego na stambenu zgradu.

 MEĐU NAJVEĆIMA

PANČEVAČKI "Trgoprodukt" nekada je bilo jedno od najvećih trgovinskih preduzeća u južnom Banatu, koje je prodato 2009. godine za 143,5 miliona dinara.

U svom sastavu je imala upravnu zgradu od oko 1.000 kvadrata, oko 600 metara kvadratnih magacinskog prostora, robnu kuću, stovarište od 3.830 kvadrata, samouslugu u naselju Tesla sa 1.722 kvadrata i prodavnicu površine veće od 1.000 kvadrata.

Stari i oronuli prozori, opala fasada, plafon koji se na više mesta urušio i predstavlja opasnost, krov koji prokišnjava, ledeni hodnici kroz koje treba proći slika je koju je naša ekipa zatekla. Stanari kažu da žive u užasnim uslovima, pogotovo zimi. Stanove je nemoguće zagrejati. Visoki plafoni, stari, neki i polomljeni prozori ne dihtuju, pa duva na sve strane. Učionice su pretvorene u "stanove".

Foto: Z. Jovanović

Tekst potpisa


Krajem prošle godine pokrenuta je inicijativa niza udruženja i klubova iz Pančeva sa ciljem trajne zaštite pomenutog objekta i njegove obnove, a u funkciji javne upotrebe, usmerene ka edukaciji mladih i formiranju novog kulturnog središta grada. Gradonačelnik Stevanović je nedavno u izjavi za "Novosti" istakao da je objekat devastiran i pitanje je koliko je isplativo ulagati u obnovu.

- Neozbiljno je potpisivati bilo kakavu peticiju i tražiti bilo šta dok ove porodice žive u uslovima nedostojnim čoveka - rekao je Stevanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)