U GRADSKOJ KASI 212 MILIJARDI DINARA: Odbornici Skupštine Grada Beograda na sednici u utorak odlučuju

S.V.

15. 06. 2023. u 20:00

REBALANS budžeta Grada Beograda za 2023, na osnovu kog su obezbeđena sredstva za besplatne vrtiće i udžbenike za osnovce i srednjoškolce na teritoriji prestonice ali i za nastavak započetih investicija biće jedna od glavnih tema predstojeće sednice Skupštine Grada koja će biti održana u utorak.

У ГРАДСКОЈ КАСИ 212 МИЛИЈАРДИ ДИНАРА: Одборници Скупштине Града Београда на седници у уторак одлучују

Odbornici u Skupštini grada, Foto N. Skenderija

Kako je objasnio predsednik prestoničkog parlamenta Nikola Nikodijević, nadleno ministarstvo će od svih škola sakupiti podatke o udžbenicima i proslediti ih Gradu koji će, na osnovu dobijenih informacija, kupovati komplete udžbenika.

- Od 1. septembra svi državni vrtići u Beogradu biće potpuno besplatni - najavljuje Nikodijević. - Kada je reč o ceni u privatnim predškolskim ustanovama, Grad će u potpunosti subvencionisati ekonomsku cenu vrtića, a razlika u ceni zavisiće od kvaliteta usluge i pružanja dodatnih usluga i organizovanja aktivnosti za mališane.

Odbornici su u decembru usvojili odluku o budžetu za 2023, prema kojoj je prestonica dočekala novu godinu sa 205,5 milijardi dinara u kasi, od čega je budžet Grada 188,7 milijardi dinara, dok je opštinama išlo 16,7 milijardi dinara. Rebalansom je predviđeno da budžet Beograda za 2023. bude gotovo 212 milijardi dinara, od čega Gradu ide 193 milijarde a lokalnim samoupravama 18,8 milijardi dinara. Planiranim rebalansom, budžet će biti uvećan za 3,1 odsto.

Najviše novca za saobraćaj i obrazovanje

NAJVEĆI rashodi Grada, zbog čega će se razmatrati rebalans budžeta, odnose se na ekonomske poslove, odnosno drumski saobraćaj gde odlazi 57,4 milijarde dinara odnosno 42,1 odsto ukupnih sredstava. To podrazumeva upravljanje, izgradnju i održavanje saobraćajne infrastrukture, javni gradski i prigradski prevoz putnika te usluge koje se tiču saobraćaja. Osim ovog, značajno učešće u budžetu ima obrazovanje, za koje je opredeljeno 16,4 odsto novca iz gradske kase.

Predsednik beogradske skupštine naglašava da budžet mora da bude izbalansiran i da je u gradu započeto nekoliko velikih projekata.

- U planu je da se obnovi nekoliko prestoničkih obrzaovnih ustanova, Trgovačka škola, OŠ "Oslobodioci Beograda"... Predviđena je i gradnja multifunkcionalnog objekta u Ovči, gde će biti predškolska ustanova i centralna kuhinja koja će snabdevati sve objekte vrtića na levoj Obali Dunava. Osim rekonstrukcije Trga Nikole Pašića kojusmo obećali, tu je i završetak radova u Bulevaru patrijarha Pavla i povezivanje te saobraćajnice sa Mostom na Adi, kako bi dobila kompletnu funkciju.

Na dnevnom redu naći će se i veliki broj planova detaljnih regulacija u okviru kojih će biti rekonstruisane brojne ulice, izgrađene kanalizacione mreže i infrastrukturni objekti.

- Ti planovi su osnov za dalji razvoj grada, jer dobro planiranje podrazumeva i velike investicije, kao i veći priliv novca. Očekujem da do kraja godine, ako se stabilizuje tržište cena koje je usporilo radove, svi veliki projekti koje je Grad pripremio budu započeti - zaključio je Nikodijević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)