REKONSTRUKCIJA HITNE POMOĆI: Gradonačelnik Šapić potpisao Ugovor o donaciji Evropske unije (FOTO)

Novosti online

22. 05. 2023. u 16:07

GRADONAČELNIK Aleksandar Šapić potpisao je danas u Starom dvoru Ugovor o donaciji Evropske unije za rekonstrukciju Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu. Ugovor je potpisao je i regionalni direktor EBRD-a za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli.

РЕКОНСТРУКЦИЈА ХИТНЕ ПОМОЋИ: Градоначелник Шапић потписао Уговор о донацији Европске уније (ФОТО)

Foto: Beoinfo

Šapić je tom prilikom iskazao veliku čast što će se nakon dugog niza godina realizovati ugovor koji podrazumeva upravo potpisanu donaciju od 8,8 miliona evra i ranije ugovoreni kredit od pet miliona evra od EBRD-a, namenjenih za obnovu ovako važne zdravstvene ustanove.

– Drago mi je da je ova gradska uprava uspela da završi neke administrativne stvari koje su bile do nas, da ispoštuje procedure i uopšte da dođe u priliku da koristi razne dobrobiti koje nam Evropska unija omogućava, uz pomoć EBRD-a. Nadam se da ova investicija neće biti poslednja i očekujemo da sličnih bude još u narednom periodu. Učinićemo sve da opravdamo poverenje i ispunimo uslove da se saradnja nastavi, ali što je najvažnije, da naši građani od toga imaju veliku korist – istakao je Šapić.

Foto: Beoinfo

 

On je podsetio da u objekat Hitne pomoći, otkada je izgrađen 1957. godine, nije ozbiljnije investirano, uprkos velikoj važnosti ove zdravstvene ustanove.

– Prošlo je skoro četiri godine otkada se Beograd pridružio „zelenim gradovima” i dočekali smo momenat da smo spremni za ovako veliku rekonstrukciju, koja će značiti veću energetsku efikasnost. Siguran sam da će zgrada Hitne pomoći biti onakva kakva dolikuje evropskoj metropoli kakav je Beograd – rekao je Šapić, zahvalivši predstavnicima EU i EBRD na podršci.

Mateo Kolanđeli je naglasio važnost saradnje sa Srbijom upravo u segmentu zaštite životne sredine.

– Objekti s visokom energetskom efikasnošću posle izvesnog vremena „otplaćuju same sebe” i od velike su koristi za stanare i korisnike, čistiji su i udobniji – pojasnio je Kolanđeli.

Zahvalio je gradonačelniku jer je, kako je naveo, omogućio uslove da se potpiše ugovor i da se slični projekti razvijaju i u drugim gradovima, što je veoma važno za Srbiju na putu ka Evropskoj uniji.

Ambasador Evropske unije Emanuel Žiofre ukazao je na to da su Evropi važni zdravlje ljudi i zdrava životna sredina, te da projekat objedinjuje obe ove stvari. Energetska efikasnost umanjuje oslanjanje na fosilna goriva i predstavlja najčistiji način rešavanja problema klimatskih promena. S obzirom na to da čak 75 odsto objekata u Srbiji nije energetski efikasno, važno je da se što više ide u ovom smeru, istakao je Žiofre.

Prisutnima su se na događaju obratili i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, kao i ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Tanja Mišćević je ukazala na velike prednosti ovakvog projekta, ali i na to da „partnerstvo sa Evropskom unijom nije samo u ciframa već i u konkretnoj pomoći građanima”. Projekat će biti realizovan u naredne dve godine i to u dva dela objekta, kazala je ona, čime će se unaprediti brzina odgovora na pozive. Dodatak će biti i nova, savremena prijemna soba, ali i mogućnost dupliranja prijema poziva u unapređenom kol centru.

Ministarka Grujičić je ocenila da je ovo primer kako treba da izgleda partnerstvo između Srbije i EU. Precizirala je da će se rekonstrukcija obaviti na dvanaest hiljada kvadrata, te da će se u prvoj fazi obnoviti postojeći prostor, a u drugoj dograditi edukativni centar. U ovom centru, navela je ona, obučavaće se lekari, medicinsko osoblje, ali i vozači, da bi mogli da ukažu „naprednu prvu pomoć”.

Događaju su prisustvovali državni sekretar Ministarstva zdravlja Aleksandar Stefoski, kao i glavni urbanista Marko Stojčić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri