UPOZNAVANJE BEOGRADA KROZ ŠETNJU I RAZGOVOR: U sklopu manifestacije "Dani Beograda" poseta mnogobrojnim lokacijama

A. Z. K.

14. 04. 2023. u 09:00

U SKLOPU manifestacije "Dani Beograda" i ove godine planiran je bogat program, pa će prestoničani biti u prilici da obiđu brojne lokacije zajedno sa stručnjacima. Tokom narednih par dana moći da posete Hram svetog Save, pravoslavne crkve, Opservatoriju na Zvezdari, da prošetaju i čuju zanimljive priče o Beogradu tokom turske vladavine...

УПОЗНАВАЊЕ БЕОГРАДА КРОЗ ШЕТЊУ И РАЗГОВОР: У склопу манифестације Дани Београда посета многобројним локацијама

Foto: Nacionalna geografija

Osim brojnih šetnji kroz prestonicu, sutra će naš proslavljeni violinista Stefan Milenković održati koncert u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine. Na Trgu republike u sredu je otvorena i izložba "Nasleđe na razglednicama Beograda", koja će trajti do 20. aprila.

U ovogodišnjem programu najviše je šetnji uz pomoć kojih će Beograđani biti u prilici da se bolje upoznaju sa nasleđem i kulturom glavnog grada. Sutra od 11.00 časova planirana je šetnja pod nazivom "Arhitektonska riznica Terazija", a okupljanje je planirano u 10.45 kod Terazijske česme. Tokom ove šetnje Beograđani će biti u prilici da saznaju kako se grad urbano širio baš odavde.

- U ponedeljak od 11.00 sati planirana je šetnja kroz područje oko Knez Mihailove ulice. Posetioci će imati priliku da upoznaju istorijski razvoj ovog prostora, njegovu veliku arhitektonsku i urbanističku transformaciju - navodi se u programu manifestacije. - Istog dana u podne planirana je i poseta Opservatoriji na Zvezdari, a posetioci će se upoznati sa razvojem astronomske prakse na našem podneblju. U ponedeljak od 14.00 biće organizovana i poseta Svetosavskog platoa i Hrama.

RADIONICA ZA DECU

U SREDU od 14.00 planirana je i radionica "Bajkoviti Beograd" za mališane od šest do deset godina , koja će biti organizovana u zgradi Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Stručnjaci će deci govoriti o prestoničkom nasleđu. Zainteresovana deca upoznaće se sa despotom Stefanom Lazarevićem, ali i sa građevinama u kojima su nekada živeli prinčevi i princeze. Mališani će dobiti i poklon bojanku.

Na sajtu gde je objavljen celokupan program manifestacije za pojedine ture piše da su "sva mesta rezervisana", pa možda pojedini ne nađu mesto za šetnju u kojoj žele da učestvuju.

U utorak od 17.00 planirana je i šetnja "Turski Beograd: 500 godina ispijanja kafe u Beogradu", a planirana je šetnja između Bajrakli džamije, Dositejevog liceja i Mustafinog turbeta. U sredu u isto vreme Beograđani će se upoznati sa Ulicom kralja Petra u kojoj se susreće nekoliko umetničkih stilova u arhitekturi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove