POSTAMENT SPREMAN ZA SPOMENIK PREDSEDNIKU ANGOLE U Ulici Agostina Neta na Novom Beogradu završavaju se radovi na temelju budućeg obeležja

S.V.

21. 03. 2023. u 06:30

U ULICI Agostina Neta na Novom Beogradu završavaju se radovi na postamentu kojeg će uskoro krasiti spomenik prvog predsednika Nezavisne Republike Angole, po kojoj je ova saobraćajnica i dobila ime. Kip Agostina Neta biće postavljen u parku između brojeva 22 i 44 a skulptura je predstavljena sredinom novembra na platou ispred Starog dvora.

ПОСТАМЕНТ СПРЕМАН ЗА СПОМЕНИК ПРЕДСЕДНИКУ АНГОЛЕ У Улици Агостина Нета на Новом Београду завршавају се радови на темељу будућег обележја

Ispred Skupštine grada u novembru, Foto Tanjug

Izradu spomenika finansirala je Ambasada Angole u Beogradu, koja je i inicirala postavljanje ovog obeležja. Ulica Agostina Neta prolazi kroz novobeogradske blokove 67 i 70, od Save do železničke pruge i duga je 1.500 metara.

- Angola je naša prijateljska zemlja sa kojom decnijama unazad gajimo bliske bilateralne odnose - rekao je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević na predstavljanju monumenta. - Ova zemlja je bila uvek tu kad je trebalo da se pomogne Srbiji, bila nam je podrška u Ujednjenim nacijama prilikom svih rezolucija, odluka i glasanja.

Nikodijević je tada podsetio da je Agostino Neto je simbol te borbe i prvi predsednik nezavisne Angole, veliki prijatelj tadašnje SFRJ i tadašnjeg predsednika Tita. Dodao je da Angolu i Srbiju vezuje mnogo toga zajedničkog, bez obzira na to što su na različitim kontinentima.

IDEJA JOŠ 2017.GODINE

KOMISIJA za spomenike i nazive trgova i ulica, na sednici održanoj 6. jula 2017. godine, razmatrala je i usvojila inicijativu Ambasade Republike Angole u Beogradu da se podigne spomenik Agostinu Netu. O sprovođenju usvojene odluke staraće se Sekretarijat za kulturu, Zavod za zaštitu spomenika, Urbanistički zavod i "Zelenilo".

Agostino Neto bio je najznačajnija ličnost Angole u 20. veku, lekar, pisac i veliki državnik. Bio je predsednik prvog Narodnooslobodilačkog pokreta Angole, koji je 1975. godine postao prvi predsednik tadašnje Narodne Republike Angole, te je i posle njegove smrti, 1979. godine, nastavio da bude obavezna referenca za svakog Angolca i izvor inspiracije novim generacijama. Njegov rođendan 17. septembra, u ovoj afričkoj zemlji je državni praznik - Dan nacionalnih heroja, a univerzitet u Luandi nosi njegovo ime.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!