ŽITELJI ZVEZDARE ODLUČUJU: Da li će na prostoru "Beograd bašte" nići soliteri?

N. Z.

02. 03. 2023. u 09:36

Prostor oivičen Bregalničkom, Kajmakčalanskom, Silvija Kranjčevića i Ulicom Svetomira Nikolajevića na Zvezdari neće se menjati, a neophodno je da površina bude dodatno sređena.

ЖИТЕЉИ ЗВЕЗДАРЕ ОДЛУЧУЈУ: Да ли ће на простору Београд баште нићи солитери?

GO Zvezdara

SUGRAĐANI koji žive između ulica Bregalničke, Kajmakčalanske, Silvija Kranjčevića i Svetomira Nikolajevića na Zvezdari uplašili su se da će izgubiti zeleni kutak na površini od 0,41 hektara. Strah da će se to dogoditi potiče sa poslednje sednice Gradske skupštine, na kojoj je usvojen plan da se preispita prethodna namena prostora nazvanog "Beograd bašta". Naime, planom generalne regulacije ovde je bila predviđena stambena izgradnja. Da plan neće biti sproveden za medije sada tvrde i predsednik GO Zvezdara i gradski urbanista.

Prema rečima Vladana Jeremića, prvog čoveka GO Zvezdara, park ostaje park, a o tome kako će biti urađen, odlučiće žitelji ovog kraja. Marko Stojičić, glavni urbanista Beograda potkrepljuje Jeremićevu izjavu tvrdnjom da gradnje stanova ovde neće biti.

U tekstu odluke gradskog parlamenta, piše:

- Cilj izrade plana detaljne regulacije je definisanje pravila uređenja i građenja za površinu javne namene koji se nalaze u obuhvatu plana, a u skladu sa potencijalima i ograničenjima prostora i stvaranje planskog osnova za zaštitu i unapređenje predmetnog prostora i afirmaciju njegovih vrednosti, preispitavanjem rešenja Plana generalne regulacije kojim je uređena zelena i slobodna površina "Beograd bašta" na delu KP72380 KO Zvezdara planirana kao površina za stanovanje".

Ovakvo obrazloženje uznemirilo je žitelje ovog dela Zvezdare. U razgovoru za "Večernje novosti" oni kažu:

- Ovde je nekad bio bioskop, a danas je park. Naša deca ovde igraju košarku, dok nama starijima dobro dođe da se malo prošetamo. Tu je i drveće koje nam je kao deo porodice, redovno ga održavamo, zalivamo, okopavamo.

Žitelji ovog dela grada, inače, smatraju da je potrebna rekonstrukcija ovog parka. Trebalo bi da se zamene koševi i da se stave novi, kao da se sruši bioskopska bina, jer sada predstavlja ruglo parka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda