LAZINA KUĆA KAO RUINA: Reprezentativno zdanje u Hilandarskoj ulici, iako obezbeđeno čuvarima, oronulo i propada godinama

S. Vidačković

12. 02. 2023. u 08:00

ZAPUŠTENA kuća našeg čuvenog pesnika i lekara Laze Lazarevića u Hilandarskoj ulici još čeka obnovu.

ЛАЗИНА КУЋА КАО РУИНА: Репрезентативно здање у Хиландарској улици, иако обезбеђено чуварима, оронуло и пропада годинама

Objektu je neophodna obnova, Foto M. Anđela

Ovaj objekat vraćen je prvobitnim vlasnicima u procesu restitucije, ali oni nisu tražili saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda da počnu sa radovima na ovom objektu. Kako napominju iz ove ustanove, nisu tačne informacije da se kuća Laze Lazarevića odnedavno ne nalazi u zoni zaštite i da je u toku postupak ponovnog proglašenja. Podsećaju da je status objekta i celine u kojoj se nalazi nepromenjen od 1968. godine.

Zabunu unosi tabla u obliku štita koja se na samom objektu nalazi još od osamdesetih godina prošlog veka, kada je bilo uobičajeno da se na ovaj način obeleže spomenici kulture ili značajni objekti koji imaju spomenička svojstva, a nalaze se u kulturno-istorijskoj celini.

- Često se navodi da je kuća pojedinačno kulturno dobro, odnosno spomenik kulture, ali ovaj objekat ne uživa status pojedinačnog kulturnog dobra, već je zaštićen kao deo prostorno kulturno-istorijske celine - ističu u Zavodu.

- Korisnici objekata koji uživaju zaštitu dužni su da ih čuvaju, održavaju i sprovode utvrđene mere zaštite. Zbog sprečavanja nelegalnih ulazaka u objekat, Direkcija za imovinu uvela je fizičko-tehničko obezbeđenje, koje je ovde prisutno 24 časa.

U ovoj gradskoj ustanovi smatraju da je kuću Laze Lazarevića neophodno obnoviti u skladu sa propisanim merama zaštite ovako vrednih objekata zaštićenih u okviru prostornih celina.

- Svesni smo stanja u kome je kuća, kao i neophodnosti da se pravne okolnosti što pre urede kako bismo i mi mogli da izdamo dokumentaciju iz naše nadležnosti. Pre izvesnog vremena, Zavodu se obratila "Nacionalna fondacija za humanu starost dr Laza Lazarević", kojoj smo izdali saglasnost da se urede dve spomen-ploče na kući Laze Lazarevića u Hilandarskoj ulici.

Objektu je neophodna obnova, Foto M. Anđela

Ovaj objekat bio je neobezbeđen sve do kraja 2020. godine, kada je tu buknuo požar. Vatru, u prostorijama koje je nekada koristio ugledni pesnik i lekar, zapalili su migranti koji su tu pronašli prenoćište i sklonište od hladnih dana. Od tada, ovde dežuraju čuvari.

Kuća Laze Lazarevića izgrađena je 1878. godine. Laza je koristio za stanovanje i privatnu praksu, a koliko ju je želeo, govori i zapis: "Ja sam sve moje planove rasturio i u jedan skupio, a to je da, ako bog da, kupim ovu kuću." Njegova supruga Poleksija kuću je kasnije prodala. Prethodnih godina ovde je bilo smešteno Dečje odeljenje Biblioteke grada, koje je iseljeno 2017. godine.

Objektu je neophodna obnova, Foto M. Anđela

NEOPHODNE DOZVOLE

BEZ obzira što je kuća vraćena prethodnim vlasnicima, ukoliko budu hteli da bilo šta rade na kući, moraju imati saglasnost Zavoda.

- Ukoliko se preduzimaju bilo kakvi radovi na kući, sve vrste građevinskih radova, na fasdi i krovu, radovi u enterijeru, kako bi se očuvao njen izgled, svojstvo, namena i vrednosti neophodno je da se od Zavoda pribave uslovi za preduzimanje mera tehničke zaštite na osnovu koje se radi projekat i dokumentacija. Potom je potrebno pribaviti saglasnost na projekat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)