ZAKUP OSAM ODSTO SKUPLJI: Od 1. januara važi novi cenovnik za najam prostora u vlasništvu Grada Beograda

S. V.

09. 01. 2023. u 08:45

ZAKUP lokala koji su u vlasništvu Grada poskupeo je od 1. januara, i to za 8,1 odsto.

ЗАКУП ОСАМ ОДСТО СКУПЉИ: Од 1.  јануара важи нови ценовник за најам простора у власништву Града Београда

Foto N. Skenderija

Kako se navodi u izmeni Odluke o utvrđivanju zakupnina za poslovni prostor čiji je nosilac prava svojine Grad Beograd, koju su prestonički odbornici nedavno izglasali, povećanje je u skladu sa "planiranim rastom cena za 2023. godinu".

Po novom cenovniku, najskuplji zakup poslovnog prostora u ekstra zoni je od 1.677 dinara mesečno po kvadratu, dok je najpovoljniji u četvrtoj zoni, gde je početni iznos 36 dinara po kvadratu.

Upravo najatraktivnije lokacije svrstane su u ekstra zonu - Knez Mihailova, Skadarska, Trg Nikole Pašića, Terazije, Kneza Miloša, Kamenička... Vrsta delatnosti određuje i cenu, pa su tako najviše za prostore u kojima posluju menjačnice, kladionice i kockarnice, gde je početni iznos od 1.677 dinara po kvadratu. Najjeftiniji gradski lokali su u Borči, Ovči, Sremčici, Batajnici, Pinosavi, Jajincima, odnosno četvrtoj zoni. Tu zakup ide od 36 dinara mesečno po kvadratu, za prostor u kojem se "emituje program od interesa za Beograd", te lokali u kojima rade sportski klubovi koji su značajni za prestonicu.

Najam kancelarija u ekstra zoni sada je 907 dinara mesečno po kvadratu, u prvoj 766, u drugoj 588, trećoj 451, a u četvrtoj 342 dinara po kvadratu.

- Kada je reč o lokalima koji su namenjeni za ugostiteljstvo, mesečni zakup u ekstra zoni je 1.418 dinara po kvadratu, u prvoj zoni 1.185, u drugoj 945, trećoj 712, a u četvrtoj 535 dinara - piše u dokumentaciji. - Zanatlije će najam prostora u strogom centru plaćati 1.125 dinara po kvadratu, u prvoj zoni 751, drugoj 593, trećoj 451 a na periferiji 339 dinara za kvadrat mesečno.

HUMANITARCIMA DO 30 ODSTO MANjE

UMANjENjE zakupnine u rasponu od 20 do 30 odsto mogu da dobiju humanitarne organizacije koje pomažu osobama sa invaliditetom i oboleloj deci, udruženja građana iz oblasti zdravstva, zaštite životne sredine, ljudi koji se bave umetničkim zanatima, direkcije i agencije čiji je osnivač Grad...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024