UKRALI SLOVA SA ČUKUR-ČESME: Nepoznati vandali oštetili čuveni spomenik u Dobračinoj ulici na Dorćolu

S. V.

04. 12. 2022. u 06:00

NEPOZNATI vandali, iz koristi ili obesti, ukrali su 28 slova sa postamenta spomenika kod Čukur-česme u Dobračinoj ulici! Ovo nije prvi put da se nesavesni "motaju" oko bronzane biste dečaka na Dorćolu i nanose štetu.

УКРАЛИ СЛОВА СА ЧУКУР-ЧЕСМЕ: Непознати вандали оштетили чувени споменик у Добрачиној улици на Дорћолу

Foto privatna arhiva

Gradski sekretarijat za kulturu nije imao prijava za najnoviji vandalizam, ali su nam rekli da će u narednom periodu pokušati da nađu dugotrajno rešenje kako bi zaustavili skidanje slova sa česme.

Sugrađani koji žive u samom srcu grada kažu da nisu primetili ništa neobično, ali uveče oko česme često viđaju grupice mladih mada veruju da je ovaj "posao" nije uradio neko "nestručan".

- Nije baš tako lako odvojiti toliko slova od postolja, a da nemate nikakav alat ili da vas niko ne primeti. To rade isti oni koji skrnave i druge spomenike po gradu, kako bi prodali sitne delove u sekundarne sirovine - pričaju nam Dorćolci.

Iz nadležnog sekretarijata kažu da zakon predviđa prekršajne, čak i zatvorske kazne za uništavanje ili oštećenje kulturnog dobra ili dobra pod prethodnom zaštitom. Ali, u praksi je drugačije. Nije zabeleženo da je iko ikada osuđen zbog skrnavljenja spomenika, a kamoli služio kaznu.

- U realnosti se to ne sprovodi jer su krivci uglavnom preprodavci sekundarnih sirovina - objašnjavaju u Gradskoj upravi.

- Prethodnih godina, u više navrata, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda obnavljao je ovaj spomenik, počev od 2010. godine kada je skinuta i ukradena skulptura dečaka i izlomljena na 22 dela, pa zahvaljujući 3D modelu posle restauracije i rekonstrukcije vraćena, do povratka ukradenih slova pre dve godine u sklopu hitnih intervencija.

SEĆANjE NA ŽRTVE

ČUKUR-česma, spomenik u obliku ležeće figure dečaka sa razbijenim krčagom, podignut je 1931, u znak sećanja na žrtve pale za konačno oslobođenje Srbije od Turaka. Spomenik je sagrađen u spomen na incident iz 1862. godine, kada je jedan turski vojnik ubio šegrta Savu Petrovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (1)

KAKO SE PRAVILNO KUVAJU I PRŽE JAJA: Saveti kuvara - 11 grešaka koje svi pravimo