ŠAPIĆ OSTAJE GRADONAČELNIK: Naprednjaci i socijalisti potpuno ignorisali glasanje za razrešenje

S. VIDAČKOVIĆ

30. 11. 2022. u 00:05

KOLIKO je "obavezujuća" preporuka beogradskog ombudsmana da se računi za grejanje narednog meseca "prepolove" zbog dvonedeljnog pomeranja početka sezone, sa 15. oktobra na 1. novembar, videlo se na jučerašnjoj, vanrednoj sednici Skupštine grada, gde je za ovu odluku glasalo svega 40 od 92 prisutna odbornika.

ШАПИЋ ОСТАЈЕ ГРАДОНАЧЕЛНИК: Напредњаци и социјалисти потпуно игнорисали гласање за разрешење

Foto Arhiva Novosti

Za razrešenje gradonačelnika Aleksandra Šapića, što je bio i glavni zahtev dela opozicije na čiju je inicijativu i zakazano ovo zasedanje, bila su 44 odbornika.

Odlučivalo se tajno, na isti način kao kada je i birano ko će doći na čelo prestonice. Naprednjaci i socijalisti potpuno su ignorisali glasanje, nisu uzeli listiće kada se odlučivalo o smeni Šapića, a posle nisu podizali ruke ni za jednu od sedam tačaka dnevnog reda. Za razliku od dosadašnjih pet zasedanja, gradonačelnik Šapić nije se juče pojavio među odbornicima, niti bilo ko od njegovih saradnika.

Kada su prebrojani glasovi iz kutije, a rezultati saopšteni, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević konstatovao je da predlog za razrešenje Šapića nije usvojen, podsetio je da odbornici koji su to inicirali ne mogu ponovo predložiti smenu pre isteka roka od šest meseci, od odbijanja predloga.

Nije bilo nimalo čuđenja posle glasanja niti je uopšte bilo upitno da li će Šapić ostati na čelu Beograda, ali se ova inicijativa levog bloka pretvorila u celodnevnu farsu na kojoj se raspravljalo o svemu što se i  ranije moglo čuti u prestoničkom parlamentu.

Šefica odborničke grupe "Ujedinjeni" Mila Popović (SSP) rekla je da je aktuelni gradonačelnik "izgubio svaki legitimitet da odlučuje o glavnom gradu, jer kao neko ko je gradio mimo zakona ne može da utiče na rad gradske uprave i da reši problem divlje gradnje i nelegalnih investitora".

Odgovarajući na navode iz SSP, naprednjak Nemanja Joksimović precizirao je da je zamenik javnog tužioca Trećeg javnog tužilaštva odbacio krivični postupak zbog "Šapićeve nelegalne gradnje", te da je žalba na tu presudu odbijena kao neosnovana.

Dobrica Veselinović iz koalicije "Moramo" rekao je da Beogradu pod hitno treba i projekat javne stanogradnje, kako bi omogućili da ljudi mogu da žive, te je govorio o mogućnosti uvođenja kontrolisane  zakupnine. On je naglasio da su tri krize koje pogađaju prestonicu - zagađenje vazduha, stambena kriza i energetska efikasnost.

Predsednik gradske skupštine Nikola Nikodijević ocenio je da odbornici treba da diskutuju o ovim temama, ali da su "kritike bez ponuđenih rešenja demagogija". Govoreći o kvalitetu vazduha, on je rekao da treba da bude na mnogo većem nivou nego danas, ali da svi znamo da su uzroci zagađenja individualna ložišta, saobraćaj i meteorološki uslovi. Bio je jasniji na temu smene gradonačelnika:

- Što se tiče Šapića, nećemo glasati za njegovu smenu jer svima je jasno da o tome da li je neko prekršio  zakon može da odlučuje samo sud, a ne političari ili parlamenti - naveo je Nikodijević. - Na ovoj sednici  izneto je dosta paušalnih ocena na račun gradonačelnika od kojih se mnoge nisu desile u vreme njegovog mandata.

Dok su predstavnici levog bloka govorili da Šapić "nije smeo da dođe jer se plaši i jer ne bi mogao da se kontroliše kada bi čuo istinu", Nemanja Joksimović iz SNS imao je objašnjenje:

- Što se tiče navoda da gradonačelnik nije smeo da se pojavi, on nikad nema problem da dođe, pa ni sad. Samo nije hteo da vrši pritisak na odbornike svojim prisustvom - pojasnio je Joksimović.

Bilo je varnica između Nikole Nikodijevića i Vladimira Pajića iz "Ujedinjenih", koji je predsedniku gradskog parlamenta rekao "da ne može odbornicima da govori "na mesto" kada odlaze sa govornice, jer skupština nije trening ili zona za pse". To je razljutilo Nikodijevića koji je poručio Pajiću da je "nekorektan".

"ZAVETNICI" VIŠE NE POSTOJE

NA SAMOM početku sednice, Nikola Nikodijević konstatovao je da su Stefan Jovanović i Marija Vukmirović iz "Zavetnika" istupili kao samostalni odbornici, čime je ova grupa prestala da postoji. Takođe, potvrđen je i mandat novoj odbornici Mileni Šegan, koja je iz "Zavetnika" pristupila grupi SNS.

VREĐALI BAKARECA

ODBORNIK iz redova naprednjaka Nebojša Bakarec juče je, dok je bio za govornicom, dobio neprimerene komentare iz opozicije, kojim se njegovo poreklo povezuje sa nacistima, što je odbornička grupa SNS najoštrije osudila.

- Ako se uzme u obzir da je Nebojšu Bakareca neonacistička organizacija "Stormfront" nedavno uvrstila na spisak poznatih Jevreja u Srbiji, utoliko su besmislenije obe uvrede koje su došle iz redova opozicije. Ovakva vrsta diskriminacije apsolutno je nedopustiva i zaslužuje najoštriju moguću osudu. U svoje ime i u  ime odborničke grupe SNS najoštrije osuđujem ovakvo ponašanje i nadam se da se nikada i nigde više neće  ponoviti - rekao je Aleksandar Mirković, šef naprednjaka u beogradskom parlamentu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)