UMESTO U "SALONAC" VRATILI SE U RUINU: Dobrila Petrović sa porodicom posle pet godina borbe ušla u svoj dom

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

23. 11. 2022. u 10:11

DOBRILA Petrović, penzionerka iz Beograda, posle pet dugih godina sudske borbe za svoj dom, 19. novembra konačno se vratila u stan u kom je živela pre izbacivanja sa kćerkom i dvoje maloletne unučadi, u Njegoševoj ulici. Oni, međutim, ne mogu da se usele jer je stan - ruiniran!

УМЕСТО У САЛОНАЦ ВРАТИЛИ СЕ У РУИНУ: Добрила Петровић са породицом после пет година борбе ушла у свој дом

Dobrila Petrović, Foto M. Anđela

- Nemamo ni struju, ni vodu, ni grejanje - kaže Dobrila za "Novosti". - Iščupane su slavine, bojleri, lavabo, utičnice. Ostavljena nam je samo jedna sijalica, u kupatilu.

Parket je uništen, stari ormani su u transportu popucali, a stvari, i naročito knjige, koje su u skladištu stajale punih pet godina dok smo vodili pravnu bitku, načela je buđ.

Naša sagovornica kaže da još nije uspela da povrati ni sav novac koji joj je izvršitelj skidao od penzije, za troškove sudskog spora i izbacivanja iz stana, odnosno izvršenja.

- Čovek koji me je izbacio iz stana, naslednik nekadašnjeg vlasnika, i dalje mi duguje 159.000 za sudske troškove. Sa penzije su mi skinuli ukupno 680.000 dinara, od kojih sam zasada protivizvršenjem vratila 460.000. Ostatak ne znamo kako da naplatimo, pošto je izvršitelj koji je skinuo taj novac izgubio licencu i niko navodno ne zna kako možemo da ga nađemo - kaže Petrovićeva.

Ona i njena porodica su 5. oktobra 2017. godine izbačeni na ulicu iz svog jedinog doma, u Njegoševoj, u Beogradu, uprkos pokušaju građana da ih zaštite. Na osnovu sudske presude iselio ih je Dejan Sinadinović, naslednik bivšeg vlasnika, iako je Dobrila dokazivala da je taj stan njena pokojna svekrva dobila zamenom nekretnine sa opštinom Vračar i da ima stanarsko pravo. Bila je to jedna od prvih deložacija koja je uznemirila javnost.

Prvih godinu dana Dobrili je iznajmljeni stan plaćao SNS, a posle su ona i kćerka morale da se snalaze. Sve vreme je, ne odustajući, vodila pravnu bitku, da bi na kraju Ustavni sud Srbije, 2019. godine, poništio sve odluke koje su donete protiv nje od 2012, obrazlažući da njeno ljudsko pravo na dom u ovim odlukama nije uzimano u obzir. Naime, Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava podrazumeva da je pravo na jedini dom jače od prava na uživanje privatne svojine.

Foto privatna arhiva

Foto privatna arhiva

Foto privatna arhiva

Trebalo je da prođe gotovo tri godine dok se ceo postupak i definitivno ne okonča, odnosno dok Apelacioni sud ne preinači prvobitnu presudu i Prvi osnovni sud, u septembru, ne donese rešenje o protivizvršenju, koje nalaže da se Petrovići vrate kući i da im se nadoknadi novac koji je Dobrili godinama skidan s penzije.

Ko će i da li će neko snositi štetu za uništen stan, još se ne zna.

TRAŽE HITNE IZMENE ZIO

POVODOM ovog slučaja oglasila se organizacija "Krov nad glavom", koja kaže da je sud ovom odlukom doveo u pitanje celokupnu praksu izvršenja nad jedinim domom dužnika, koja se svakodnevno nemilice sprovodi. Zato predlažu da Ministarstvo pravde hitno predloži izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju ZIO, koje će uvažiti stanovište Ustavnog suda i da zabrani izvršenje na jedinom domu dužnika i njegove porodice. Takođe sugerišu da se izvršni postupak vrati pod kontrolu suda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)