TEHNIČKI, PA PREKO PASARELE: Premosnica kod Ade Ciglanije završena, u toku pripreme za ispitivanje

Š. M.

19. 11. 2022. u 13:00

IZGRADNjA pasarele koja prelazi preko Obrenovačkog puta u blizini Ade ciganlije je završena, a u toku su pripreme za njeno ispitivanje, saznaju "Novosti".

ТЕХНИЧКИ, ПА ПРЕКО ПАСАРЕЛЕ: Премосница код Аде Цигланије завршена, у току припреме за испитивање

Čelična konstrukcija će uskoro biti u upotrebi, Foto privatna arhiva

Zatim će se zaštititi premazom i urediti okolina, kako bi se sproveo potupak tehničkog pregleda objekta i puštanja u rad.

"Reporteri" našeg lista uverili su se da je ova prometna saobraćajnica premoštena, a da se očekuju završne finese uređenja njegove okoline. Budući prelaz dugačak je 40 metara i širok četiri metra.

- Posle montaže čelične konstrukcije pasarele, u toku su pripreme za njeno ispitivanje - rekli su nam u Direnciji za građevinsko zemljište i izgradnju. - Zatim će se izvršiti zaštita premazom i okolno uređenje i sprovesti postupak tehničkog pregleda objekta, kako bi se stvorili uslovi za puštanje u funkciju. Radovi su ugovoreni u bruto iznosu od 59,8 miliona dinara. Pešačka pasarela premošćuje magistralu na Čukaričkoj padini, u zoni komercijalnih objekata sa obe strane saobraćajnice.

Ona će biti potpuno natkrivena, kako bi pešacima pružila kompletnu zaštitu od vremenskih nepogoda. Iako na ovom delu Obrenovačkog puta kod "Tempa" na razdelnom ostrvu već godinama postoji zaštitna ograda, to nije sprečavalo mnogobrojne građane da u svako doba dana, pa čak i usred saobraćajnog špica, prelaze izuzetno prometnu ulicu. Najviše zbog te činjenice izgradnja pasarele bila je jedino razumno rešenje.

U PLANU JOŠ JEDNA

PLANOM detaljne regulacije Ade Ciganlije predviđena je izgradnja premosnice iznad Obrenovačkog puta, a ostavljena je mogućnost za još jednu preko Savske magistrale, čiji položaj trenutno nije definisan.

- Time se povećava bezbednost svih učesnika u saobraćaju, na mestu gde su izraženi pešački tokovi na ovoj lokaciji - napominju u Direnciji. - Ukupna dužina pasarele je 40,5 metara, sa ivičnim stubovima sa jedne i druge strane magistrale, kao i središnjim stubom u zelenom razdelnom pojasu. Pasarela je projektovana kao čelična konstrukcija, a najniža tačka konstrukcije je na visini od minimum pet metara u odnosu na ravan kolovoza. Pasareli se pristupa preko stepeništa širine oko dva metra, sa rukohvatima od 70 i 90 centimetara.

Stepenice će se nalaziti na trotoarima s obe strane prelaza, a postoji mogućnost i za ugradnju liftova kako bi pasarela bila pristupačnija osobama s invaliditetom. Za potrebe Direncije za građevinsko zemljište i izgradnju glavni izvođač radova na ovom projektu je "RAS Inženjering".

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)