KOSTI JE OVDE OSTAVILO 60 JUNAKA: Obnova podvožnjaka u Tadeuša Košćuška podsetila na banioce Beograda 1915.

Š. Marović

20. 11. 2022. u 13:30

NEDAVNA rekonstrukcija Ulice Tadeuša Košćuška na Dorćolu podsetila je na gotovo zaboravljenu činjenicu da su u podvožnjaku koji izlazi na Dunavski kej prilikom njegove izgradnje 1934. godine pronađeni posmrtni ostaci vojnika koji su pod komandom Dragutina Gavrilovića branili prestonicu dve decenije ranije!

КОСТИ ЈЕ ОВДЕ ОСТАВИЛО 60 ЈУНАКА: Обнова подвожњака у Тадеуша Кошћушка подсетила на баниоце Београда 1915.

Foto Š. M.

Ovaj podatak, kog se i stariji sugrađani sećaju kroz maglu, dovoljan je da se prilikom hoda ovim delom grada zastane, utiša osmeh i pogne glava pred pokojnicima za koje se čulo, makar iz priče.

Majstori su prilikom kopanja, objavila je tada štampa, naišli na lobanju, par cokula, dve bombe, jednu čuturu toliko čvrsto zapečaćenu da je i dvadeset godina kasnije u njoj i dalje bila voda. Pronađeni ostaci junaka glavnog grada sahranjeni su u spomen-kosturnici u Aleji narodnih heroja na Novom groblju u Beogradu. U znak sećanja na nastradale u Ulici Tadeuša Košćuška, ne i u samom podvožnjaku, Udruženje branilaca Beograda postavilo je spomen-ploču, na kojoj piše:

"Na ovom mestu pri izradi podvožnjaka iskopano je šezdeset kostura branilaca Beograda izginulih septembra 1915. godine. Udruženje branilaca Beograda prenelo je svečano ove kosture dana 29. aprila 1934. godine u kosturnicu branilaca Beograda na Novom groblju. Neka ovaj spomen bude znak večite blagodarnosti palim junacima za slobodu i ujedinjenje i neka budućim pokolenjima daje nadahnuće u patriotizmu požrtvovanju i samopregorevanju."

Foto Zavod za Zaštitu spomenika grada Beograda

Ploča je izrađena od mermera sa ugraviranom inskripcijom. U vrhu je ugraviran natpis Udruženje branilaca Beograda, a ispod njihov grb. Ploču je svečano otkrio predsednik ovog Udruženja Sveta Urošević i direktor jugoslovenske filijale, francuske kompanije Batignolles Pjer Furije 2. decembra 1934. godine.

Mnogi branioci Beograda stradali septembra 1915. godine pronašli su večno konačište u kosturnici koja se nalazi u zidu ispod Jakšićeve kule na Kalemegdanu.Takođe, u znak sećanja na herojsku odbranu na Dunavskom keju kod Sportskog centra "Milan Gale Muškatirević" 1989. godine podignut je spomenik braniocima Beograda, autora vajara Nikole Kolje Milutinovića.

OPŠTINA NADLEŽNA

U SKLADU sa Zakonom o kulturnim dobrima, prostor na kom je postavljena predmetna spomen-ploča nije utvrđen za kulturno dobro, ne nalazi se u okviru prostorno kulturno-istorijske celine. Shodno navedenom statusu nije potrebno pribavljanje Rešenja o uređenju koje izdaje Zavod za zaštitu spomenika. Staranje o navedenom spomeniku spada u nadležnost opštine Stari grad.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)