POČAST HEROJIMA I OSLOBODIOCIMA: U Zrenjaninu obeležene 104 goodine od oslobođenja u Prvom svetskom ratu (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

18. 11. 2022. u 19:45

GRAD Zrenjanin obeležio je 104- godišnjicu od oslobođenja u Prvom svetskom ratu i praznik grada, uz brojne počasti herojima, učesnicima rata i oslobodiocima.

ПОЧАСТ ХЕРОЈИМА И ОСЛОБОДИОЦИМА: У Зрењанину обележене 104 гоодине од ослобођења у Првом светском рату (ФОТО)

grad Zrenjanin

 Uz prigodan kulturno-umetnički program položeno je cveće na sva spomen-obeležja posvećena ličnostima i događajima iz Prvog svetskog rata, dok je na Trgu slobode održana centralna proslava, uz pomen oslobodiocima, koji su služili sveštenici hrama Svetog Arahangela Mihaila u Zrenjaninu, stihove pesme “Otadžbina” Đure Jakšića i Gradski dečji hor koji je otpevao peamu “Ovo je Srbija”.

U ime Grada Zrenjanina venac na spomenik kralju Petru položili su gradonačelnik Simo Salapura, zamenik gradonačelnika Saša Santovac i predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić. Vence su položili i predstavnici Srednjebanatskog upravnog okruga, Banatske brigade i granizona Vojske Srbije u Zrenjaninu, Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920, Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca, Odbora za obnovu spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću, Organizacije “Svetosavlje”, Udruženja “Petrovgrad”, Udruženja članova i prijatelja Matice Srpske i Srpskog državotvornog pokreta “Svetozar Miletić”, kao i predstavnici gradskih odbora Srpske napredne stranke i Nove demokratske stranke Srbije.

- Taj period naše slavne istorije usledio je nakon četiri godine ratnih stradanja, golgote srpskog naroda i države, i uzdizanja iz pepela, sve do blistave vojničke pobede i ostvarenja vekovnog sna srpskog naroda severno od Dunava o prisajedinjenju Matici Srbiji - naglasio je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

On je napomenuo da se sa divljenjem i pijetetom klanjamo senima slavnih predaka i sećamo njihovih ratnih podviga i herojskih dela, uz počast sugrađanima koji su, nakon mobilisanja u austrougarsku vojsku, masovno prelazili na stranu svojih sunarodnika i boreći se na istočnom, potom i na Solunskom frontu, vratili se u Veliki Bečkerek časno, uzdignuta čela i sačuvana obraza, kao pobednici i kao junaci.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

LESKOVČANIN IZ NOVOG SADA VRAĆA DUG KIKINDI: Radiolog iz Instituta za zaštitu dece i omladine najavio besplatne preglede