POREZ NA IMOVINU 5 ODSTO VEĆI? Sednica prestoničke skupštine zakazana za utorak

S. V.

20. 10. 2022. u 09:20

NA adrese vlasnika kuća i stanova u Beogradu sledeće godine stići će veći računi za porez, i to do pet odsto.

ПОРЕЗ НА ИМОВИНУ 5  ОДСТО ВЕЋИ? Седница престоничке скупштине заказана за уторак

Foto M. Anđela

Procenat poskupljenja naveden je u Dopuni odluke o visini stope poreza na imovinu koja bi, nakon što je potvrdi Gradsko veće, trebalo da se nađe pred odbornicima na sednici Skupštine grada zakazane za utorak.

Na osnovu podataka o prodaji nekretnina i cena kvadrata u različitim zonama grada od oktobra 2021. do danas, građani mogu da izračunaju za koliko će im ovaj namet biti uvećan.

Kako stoji u dokumentaciji gradskog Sekretarijata za finansije, koji je radio u saradnji sa Sekretarijatom za javne prihode, prosečni iznos kvadrata u prvoj ekstrazoni stanovanja, koja obuhvata Dedinje i deo Čukarice, iznosi 247.720 dinara za stan, odnosno 232.110 dinara za kuću. U istom periodu prošle godine, kvadrat stana u ovom delu prestonice prodavao se za 235.149, a kuće za 230.437 dinara.

Cene nekretnina u poslednjih 12 meseci skočile su u svih osam zona, na koliko je Beograd podeljen, tako da će svi oni na čije ime se vode nepokretnosti za porez dati više novca nego lane.

Tokom 2022, kvadrat u zgradi prve zone bio je 227.978, a kuće 194.645 dinara, što je, u odnosu na 2021, razlika za 12.682 kada je u pitanju stan, odnosno 7.274 dinara za porodični dom. Prva zona stanovanja obuhvata najuže jezgro prestonice, oko Kalemegdana, obala Save i Dunava, delove Čukarice oko Ulice kneza Višeslava, kao i pojedine novobeogradske lokacije - oko Ušća, Mihajla Pupina, Omladinskih brigada, Tošin bunar, Jurija Gagarina i centar Zemuna...

Moguće uvećanje poreza do pet odsto samo je jedna od odluka o kojoj će se glasati na zasedanju gradskih odbornika sledeće nedelje.

Foto N. Skenderija

Među 23 tačke dnevnog reda su i predlozi planova detaljne regulacije za delove opština Novi Beograd i Voždovac, predlozi odluka o izradi PDR za delove opština. Glasaće se i o izmeni odluke o lokalnim administrativnim taksama, određivanju akustičnih zona, predlozima odluka o izmenama i dopunama odluka o komunalnom redu i komunalnoj inspekciji. Odlučivaće se i o rebalansu programa poslovanja JKP GSP "Beograd" za ovu godinu. Takođe, u nekim gradskim ustanovama i preduzećima biće razrešeni direktori i postavljeni novi vršioci dužnosti.

TRAŽE SMENU ŠAPIĆA

ŠEFOVI odborničkih grupa Ujedinjeni, Moramo, Demokratske i Narodne stranke održali su u utorak sastanak u Skupštini grada, na kom su se dogovorili da podnesu zahtev o sazivanju hitne sednice na kojoj bi se raspravljalo o smeni gradonačelnika Aleksandra Šapića. Kao razlog za smenu prvog čoveka prestonice deo opozicije navodi da je "mimo zakona legalizovao nadograđeni deo stana na Bežanijskoj kosi".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave