STARI GRAD OSAM PUTA NAJBOLJI: Državno takmičenje u pružanju prve pomoći danas na Adi Ciganliji

A. VOJINOVIĆ

24. 09. 2022. u 06:47

OSNOVCI, srednjoškolci i studenti iz cele Srbije u subotu, 24. septembra, odmeriće snage u pružanju prve pomoći na državnom takmičenju koje će biti upriličeno na Adi Ciganliji u okviru Sajma sporta.

СТАРИ ГРАД ОСАМ ПУТА НАЈБОЉИ: Државно такмичење у пружању прве помоћи данас на Ади Циганлији

Foto. Crveni krst Stari grad

Tema ovogodišnjeg nadmetanja je "Povrede u sportu", pa će učesnici imati zadatak da u određenom roku pruže prvu pomoć "povređenima". Na takmičenju će svoja umeća pokazati i najtrofejnija ekipa iz Beograda - Crveni krst Stari grad, čiji su volonteri do sada osvojili državno prvenstvo čak osam puta!

- Takmičenje se sastoji iz različitih situacija, scena i poligona na kojima dođe do povređivanja, a članovi ekipa su tu da primene svoje znanje i pruže mere prve pomoći povređenima - objašnjava za "Novosti" Nevena Živić, sekretar Crvenog krsta Stari grad.

- Svaka situacija traje deset minuta, a na sudijama je da ocene timski rad ekipa i tehnike pružanja prve pomoći.

Foto. Crveni krst Stari grad

Prema rečima naše sagovornice, ekipe Crvenog krsta Stari grad svake godine učestvuju na ovom državnom takmičenju u obe ili i jednoj kategoriji, a do sada nijedno prvenstvo nije prošlo bez učešća bar jedne njihove ekipe.

- Crveni krst Stari grad jedna je od najtrofejnijih organizacija u Beogradu, s obzirom na to da smo državni prvaci bili osam puta (od 2004. godine do danas) - navodi Nevena Živić.

- Imali smo i čast da predstavimo svoju državu na Evropskom takmičenju čiji smo takođe bili prvaci i vicešampioni.

Na takmičenju u pružanju prve pomoći u subotu će učestvovati ekipe sa čitave teritorije Srbije - timovi sa Kosova i Metohije, Centralne Srbije, Vojvodine i Beograda. Snage će odmeriti ukupno 30 ekipa. Nadmetanje počinje u 10.00 časova.

Prvenstvo Srbije 2020. i 2021. godine nije održano zbog pandemije virusa korona.

Dve kategorije

OVOGODIŠNJE takmičenje u pružanju prve pomoći biće održano u dve kategorije - podmlatka i omladine. U prvoj će brze ruke ukrstiti osnovci, a u drugoj srednjoškolci i studenti, i to po 15 ekipa u obe grupe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

VAŽNA VIDEO PORUKA: Da li znate čemu služi broj 0800 011 011 (VIDEO)