POMERA SE POČETAK GREJNE SEZONE? "Elektrane" poslale predloge za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije

A. Z. K.

07. 09. 2022. u 08:50

JEDNA od mera za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije može biti pomeranje početka i kraja grejne sezone, saglasno kriznim uslovima - navedeno je na spisku od 13 stavki koje su JKP "Beogradske elektrane" uputile gradskoj upravi. Ako se Grad saglasi, ove jeseni radijatori u beogradskim domovima počeli bi da zagrevaju kasnije nego inače, odnosno posle 15. oktobra kao krajnjeg roka za početak sezone.

ПОМЕРА СЕ ПОЧЕТАК ГРЕЈНЕ СЕЗОНЕ? Електране послале предлоге за смањење потрошње електричне и топлотне енергије

Foto: D. Milovanović

Najveći broj predloga odnosi se na snabdevanje građana i privrede, mada se pominje i da se u snabdevanje uvede i mazut. Predlaže se i uvođenje inspekcijskog nadzora distributivne mreže kako bi se smanjio gubitak toplotne energije i hemijski pripremljene vode.

"Ideja" je i da "Elektrane" ostvare saradnju sa potrošačima kako bi ih informisali o mogućnostima smanjenja potrošnje i gubitka toplotne energije - navodi se u saopštenju ovog preduzeća, za sada bez naznaka na koji bi se novi način to radilo.

Na spisku predloga za uštedu našlo se i nekoliko tačaka koje će i zaposleni u "Elektranama" morati da poštuju, a to je da se ograniči potrošnja goriva za korišćenje službenih vozila i da po završetku smene isključuju računare, štampače i osvetljenje. Ako ovaj spisak bude odobren u gradskoj upravi, gasiće se nefunkcionalna rasveta, a biće postavljene LED svetiljke.

Direktora JKP "Beogradske elektrane" Rade Basta podseća da se "naša država suočava se sa krizom u snabdevanju i visokim cenama energije na svetskom tržištu, ali uspevamo da održimo bezbednost snabdevanja".

Foto: Arhiva Novosti

 

- Moguće uštede u potrošnji električne i toplotne energije predstavljaju važan izvor jačanja energetske bezbednosti i smanjenje troškova, i zato smo pripremili ove predloge - navodi on.

Ovo preduzeće je nedavno odlučilo da ove godine uvede i Krizni štab, koji bi osigurao stabilnost u snabdevanju toplotnom energijom. U planu su dežurstva menadžera 24 sata.

- Na Kriznom štabu će se definisati jasne procedure dežurstva, postupci zaposlenih, rukovodilaca da bi se održao nesmetan rad svih energetskih postrojenja i obezbedilo pouzdano snabdevanje toplotnom energijom - saopštili su u ovom preduzeću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)