AGONIJA U SURČINU: Već šest meseci 13 porodica bez struje - nesrećni ljudi nadomak Beograda žive kao u srednjem veku

Š. MAROVIĆ

06. 09. 2022. u 09:30 >> 09:31

STANARI dva objekta u Ulici Žarka Samardžića 56 u Surčinu već šest meseci nemaju struju u stanovima. Radnici Elekrodistribucije isključili su im snabdevanje električnom energijom pošto im, kako ističu za "Novosti", firma "Ratko Mitrović", čiji su bili radnici, mesecima nije uplaćivala novac dobijen od bivših radnika.

АГОНИЈА У СУРЧИНУ: Већ шест месеци 13 породица без струје - несрећни људи надомак Београда живе као у средњем веку

Foto: Privatna arhiva

Tako je trinaest stanova i isto toliko porodica, od kojih neke imaju i po šest članova, prinuđeno da greje vodu na drva, a hranu nekako sprema na plin, dok im je, kad padne mrak, jedina pomoć sveća.

- Stvarno smo u katastrofalnoj situaciji, a agonija, sa prekidima, traje više od godinu dana - ističe za naš list jedan od stanara Ulice Žarka Samardžića 56, Ljubinko Šimšić. - Obraćali smo se raznim institucijama, pa i opštini Surčin, koja nam je zaista pomogla u jednom trenutku, ali zasada trajnog rešenja nema. U dva objekta ima ukupno 13 familija, koje trenutno žive kao u srednjem veku. Pritom je veliki broj starijih i bolesnih osoba. Komšija je plućni bolesnik, sada je izašao iz bolnice, a nema struje da uključi inhalator, koji mu je preko potreban. I moja žena takođe ide na operaciju, pa kako da se vrati u hladan i stan bez struje. Ne vidimo nikakav izlaz iz ovog problema.

Svi stanari su bivši radnici građevinske firme "Ratko Mitrović", koja je, kako ističu, zemlju gde su izgrađena dva objekta uzela u zakup od PKB na 99 godina. Kako je firma otišla u stečaj, tako su krenuli problemi kojima se ne nazire kraj.

- Na zgradama je postojao sat gde se uredno očitavala potrošnja struje svakog domaćinstva, koju smo mesečno plaćali u predstavništvu firme na Novom Beogradu - ističe naš sagovornik. - Izgleda da novac uplaćen "Ratku Mitroviću" uopšte nije dolazio do EDB, pa nam je zato 5. marta, po drugi put, isključena struja, a sat odnet. Prošle godine smo bez električne energije bili oko četiri meseca, da bi nam nakratko angažovanjem Opštine bila uključena, ali je evo ravno pola godine nemamo. Od stečaja, firma "Ratko Mitrović" promenila je nekoliko direktora, a niko neće da pomogne kako bi se problem rešio, svi skidaju odgovornost jedni sa drugih.

Kako za "Novosti" ističe predsednik Opštine Surčin Stevan Šuša, za ovaj problem saznao je od stanara na ulici. Ipak, Opština je po ovom pitanju gotovo bespomoćna.

- Prišao mi je jedan od nezadovoljnih žitelja ulice koja je svega 500 metara od centra opštine i predočio problem - kaže prvi čovek ove lokalne samouprave. - Pokušao sam na sve načine da pomognem, struja je u jednom trenutku i vraćena, ali problem nije trajno rešen. Opština je u sličnim situacijama gotovo bespomoćna, pošto su prvenstveno odgovorni firme ili fizička lica na koje se objekat vodi. Građani Surčina sličnih problema imaju na nekoliko lokacija, gotovo preslikanih. Mi pokušavamo da reagujemo onoliko koliko je u našoj moći, ali je to prosto nemoguće. Trudićemo se da i ovih 13 porodica pomognemo, ali je potrebno da pokušaju sa Elektrodistribucijom.

U RADIOFARU SLIČNO

ŽITELjI stambene zgrade u Ulici Svetog Save 84 u surčinskom naselju Radiofar takođe su krajem prošle godine na nekoliko meseci ostali bez struje, o čemu su "Novosti" prve izvestile. Ipak, posle brojnih apela i angažovanja Opštine, uspeli su da se priključe na mrežu, ali će problem biti trajno rešen tek kada se završe imovinsko-pravni sporovi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna