"OKO" VIDELO JOŠ 50.000 PREKRŠAJA: Od uvođenja specijalnog vozila na ulice, povećani prekršajni nalozi

B. B.

16. 08. 2022. u 09:45

OD uvođenja sistema kontrole "Sokolovo oko", broj izdatih prekršajnih naloga i obaveštenja zbog nepropisnog parkiranja je povećan za više od 50.000 u odnosu na period pre.

ОКО ВИДЕЛО  ЈОШ 50.000  ПРЕКРШАЈА: Од увођења специјалног возила на улице, повећани прекршајни налози

Foto P. Milošević

Prema podacima Sekretarijata za poslove komunalne milicije, u toku 2018. i 2019. godine napisano ih je 109.829, dok ih je od avgusta 2020. godine, zaključno sa 1. avgustom ove godine, bilo 161.385.

Kako navode u Sekretarijatu, novi sistem kontrole nepropisnog parkiranja vozila "Sokolovo oko" je u mnogome doprineo uvođenju komunalnog reda u gradu, pre svega kada je u pitanju nepropisno parkiranje vozila, što se ogleda kroz veću protočnost i brže kretanje, naročito u ulicama koje su pod okom kamere.

- Takođe, omogućeno je brže kretanje vozilima javnog gradskog prevoza jer nema više zaustavljanja u žutoj traci, naročito kroz centar grada čime se smanjuju gužve u gradu - kažu u Sekretarijatu.

- Sistemom "Sokolovo oko" se olakšao posao i kontrolorima "Parking servisa" u zoniranim područjima, jer sistem automatski detektuje vozila za koja nije plaćeno parkiranje ili su prekoračila dozvoljeno maksimalno vreme zadržavanja.

Foto P. Milošević

Kažnjavanje nesavesnih vozača počelo je 10. avgusta 2020. godine. Statistički gledano, svakog dana je više od 200 vozača svoje automobile parkiralo gde je zabranjeno. Samo od početka ove godine izdato je 39.406 prekršajnih naloga. U zavisnosti od površine na kojoj je zatečeno parkirano vozilo vozači se kažnjavaju sa 5.000, 10.000, 15.000 i 25.000 dinara.

Po prijemu obaveštenja o učinjenom prekršaju, odnosno prekršajnog naloga, nesavesni vozači imaju mogućnost da, u roku od osam dana, uplate polovinu izrečene novčane kazne, čime su oslobađeni plaćanja druge polovine kazne. Ukoliko vlasnik vozila nakon što je dobio obaveštenja o učinjenom prekršaju u propisanom roku ne postupi po navedenim instrukcijama, izdaje se prekršajni nalog na njegovo ime, kojim se izriče novčana kazna u fiksnom iznosu od 25.000 dinara.

NON-STOP POD KAMERAMA

PODACI nadležnih ukazuju da se najviše krše pravila parkiranja u centralnim gradskim opštinama - Vračar, Stari grad, Savski venac i Zvezdara.

Shodno tome, najveći broj kazni napisan je vozačima čija je vozila "oko sokolovo" snimilo na zabranjenim površinama u ovim opštinama. Vozači su "pod lupom" 24 sata dnevno u 242 ulice. Pre i posle podne ih snima po 14 vozila, dok noću "krstari" samo jedno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju