DOSTAVLJAČIMA PROBLEM "OKO SOKOLOVO": Veliki broj kazni uručen "terenskim radnicima" zbog nepropisnog ostavljanja i parkiranja službenih vozila

A. VOJINOVIĆ

04. 05. 2022. u 07:52

IAKO vožnja prestoničkim ulicama predstavlja jedan od glavnih izazova sa kojim se svakodnevno suočavaju na biciklima, skuterima i automobilima, beogradskim dostavljačima glavobolju često zadaju kazne za parkiranje!

ДОСТАВЉАЧИМА ПРОБЛЕМ ОКО СОКОЛОВО: Велики број казни уручен теренским радницима због непрописног остављања и паркирања службених возила

Foto P. Milošević

Pošto hranu dovoze do zgrada u svim delovima grada, neretko nemaju gde da smeste svoje vozilo, pa ga ostave na "nezgodnim" mestima ili upale "sva četiri migavca". Komunalna milicija koja zatekne nepropisno parkirana vozila kazne piše odmah, ne mareći što su dostavljači stali samo na par minuta dok odnesu porudžbinu do mušterije.

Kako je za "Novosti" ispričao Ljubomir Perić, jedan od dostavljača, kazne za nepropisno parkiranje on i njegove kolege dobijaju redovno, zbog čega su rešili da se obrate gradskim ocima za pomoć.

- Spisak prekršaja od "oka sokolovog" je sve duži. Reč je o kaznama od 5.000, što nije mala cifra, pogotovo kad nam se nagomila - navodi, za naš list, Perić. - Oni naravno ne mare što se mi na tom mestu zadržimo dva, tri minuta... Pisali smo Gradskom sekretarijatu za saobraćaj kako bi nam izašli u susret da nađemo neko rešenje za naš problem.

Prema rečima našeg sagovornika, dostavljači su predložili nadležnima da im odobre table koje bi stavili na svoja vozila, na kojima bi pisalo da je reč o dostavi hrane, kako ih komunalna milicija ne bi sankcionisala prilikom obavljanja posla.

- Te table bi naravno koristili samo za vreme radnog vremena, nikako posle - naglašava Perić. - Takođe, na ovaj način bismo izbegli i odnošenje vozila jer nam se neretko dešava i da nam "pauk" odnese auto. Zakon postoji za teretna vozila, a za nas ne. Zato smatramo da bi nadležni mogli da nam izađu u susret kako ne bismo više morali da plaćamo kazne zbog parkiranja na dva minuta.

Beograđani prema podacima nadležnih iz Gradske uprave olako krše propise i svoje četvorotočkaše ostavljaju na neobeleženim mestima za parkiranje. Od početka godine do 21. februara, komunalna milicija je zbog ovog prekršaja izdala 17.387 naloga, a lane 142.751. Prema važećim odredbama, vozač je napravio prekršaj ukoliko je automobil ostavio na površini koja nije obeležena za parkiranje, bez obzira da li je uključio četiri migavca ili ne. Onima koji se ogluše o ove naredbe, sledi udarac po džepu u iznosu od 5.000 do 25.000 dinara.

BICIKLISTI PREUZELI PRIMAT

POSAO dostavljača postao je popularan u prethodnih nekoliko godina. Sve ih je više na ulicama, najviše na biciklima, a za ovu vrstu rada odlučuju se tinejdžeri, studenti, srednja generacija. Ima i starijih koji su još uvek u dobroj kondiciji i nije im teško da se late "bajsa". Osim što na ovaj način zarađuju novac, posao za njih predstavlja idealan spoj lepog i korisnog, jer uz dobro "pedaliranje" steknu i odličnu kondiciju i zdrav duh.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati