PRVI MEĐUNARODNI SAJAM VINA U BEOGRADU: "Vinska vizija Otvorenog Balkana"

Novosti online

13. 08. 2022. u 09:44

PRVI međunarodni sajam vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana" održaće se na Beogradskom Sajmu od 1. do 4. septembra 2022. godine. Sajam se organizuje pod pokroviteljstvom Vlada Republike Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a u okviru inicijative "Otvoreni Balkan”.

ПРВИ МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ВИНА У БЕОГРАДУ: Винска визија Отвореног Балкана

Sajam vina, hrane i turizma

"Vinska vizija Otvorenog Balkana" okupiće na jednom mestu majstore u proizvodnji najboljih vina i promovisaće Balkan kao turističku destinaciju, njegovu geografiju i bogatstvo sorti.


Na Beogradskom sajmu u okviru pomenute manifestacije očekuje se prisustvo od preko 332 izlagača iz 22 zemlje. Iz Srbije će se predstaviti 160 izlagača, iz Albanije 26, dok iz Severne Makedonije dolazi 47 izlagača. Pored zemalja članica Otvorenog Balkana, očekuju nas i izglagači iz Hrvatske, Crne Gore, Francuske, Čilea, Argentine, Italije, Bosne i Hercegovine, i drugih zemalja.

"Vinsku viziju Otvorenog Balkana" će 1. septembra svečano otvoriti predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednici Vlada Severne Makedonije i Albanije Dimitar Kovačevski i Edi Rama, dok je za 2. septembar planiran Samit lidera.

Tokom Sajma, posetioci će imati priliku da posete različite tematski definisane sale. Takođe, posetioci će moći da se edukuju i nauče sve što žele da saznaju o istoriji i poreklu vina, procesu proizvodnje, vrstama vina, konzumaciji i, naravno, da degustiraju i kupe neke od najlepših vina balkanskog regiona i sveta.

Sastavni deo "Vinske vizije Otvorenog Balkana" biće i poslovni susreti izlagača vina, predstavnika vodećih maloprodajnih lanaca i predstavnika HORECA industrije. To će ujedno biti i prilika za sve izlagače za dalje unapređenje saradnje, umrežavanje regionalnih vinarskih i srodnih industrija, kao i jačanje poslovnih partnerstava i kontakata. Pored toga, tokom trajanja Vinske vizije Otvorenog Balkana, biće održan i Sajam hrane, koji će predstaviti sve najpoznatije gastronomske specijalitete iz ovog dela Evrope.

Tokom četvorodnevne manifestacije biće organizovano međunarodno ocenjivanje vina "Open Balkan Vajn Trofi". Vina će ocenjivati 25 međunarodnih vinskih sudija iz celog sveta, a među njima će se naći čak pet nosilaca titule "Master of Vajn", najprestižnijeg zvanja u svetu vina.

"Otvoreni Balkan" je ekonomska i politička inicijativa, koja počiva na vrednostima Evropske unije, a čine je tri države članice – Albanije, Severne Makedonije i Srbije. Ideja ove inicijative jeste pružanje većih i boljih mogućnosti za trgovinu, razmenu radnika, studenata i znanja, kao i podsticanje dalje EU integracije uz promociju bogate kulture i tradicije naših zemalja.

Vlada Republike Srbije još jednom izražava zadovoljstvo što je Srbija domaćin ovog velikog, međunarodnog Sajma koji je još jedan dokaz važnosti inicijative Otvoreni Balkan, regionalne saradnje i daljeg razvoja dobrosusedskih odnosa.

BONUS VIDEO: Stefan Milenković oduševio publiku
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna