NIZAK VODOSTAJ OTEŽAVA LAĐAMA I GUŠI RIBU: Visoke temperature nedeljama prouzrokovale nepovoljnu hidrološku situaciju na Savi i Dunavu

S. Vidačković

09. 08. 2022. u 12:30

OD Zemuna do Lida može se pregaziti Dunav, a mostići od obale do splavova na Savi sad su samo ukras.

НИЗАК ВОДОСТАЈ  ОТЕЖАВА ЛАЂАМА И ГУШИ РИБУ: Високе температуре недељама проузроковале неповољну хидролошку ситуацију на Сави и Дунаву

Plovni put mora biti obezbeđen, Foto N. Skenderija

Visoke temperature prouzrokovale su nepovoljnu hidrološku situaciju kako u celoj Evropi, tako i na obe prestoničke reke. Nizak vodostaj utiče na kvalitet vode, ugrožava ribe, ali i otežava plovidbu.

Trenutni vodostaj Save kod Beograda je oko 160 centimetara, dok je nivo Dunava nešto bolji i iznosi oko 200 centimetara. Prema rečima Jelene Jerinić, šefa odseka za hidrološke prognoze RHMZ, najavljno je da će u narednih deset dana pasti oko 40 litara kiše, što bi malo popravilo sadašnje stanje na vodama glavnog grada.

- Nizak vodostaj uobičajen je za ovo doba godine - objašnjava, za naš list, Jerinićeva.

- Sava se približava istorijskom minimumu iz 2003. godine, dok je Dunav na oko dva metra iznad tog praga, zbog Đerdapa. U narednih nekoliko dana očekuje se manje opadanje vodostaja, za centimetar ili dva. Ako se prognoze obistine, te padne 40 litara kiše za 10 dana, očekujemo da se situacija poboljša. Ali, da bi se trenutna hidrološka situacija značajno popravila, potrebno je da padne bar 100 litara kiše po slivu. U ovakvim situacijama može da dođe i do pomora ribe, jer kombinacija niskog nivoa reke i visokih temperatura vode dovodi do nedostatka kiseonika, što ugrožava biljni i životinjski svet pod vodom.

Iz Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture kažu da bezbednost plovidbe na Savi i Dunavu kod srpske prestonice nije ugrožena, te da su na kritičnim tačkama angažovane mašine kako bi se stvorila odgovarajuća dubina plovnog puta.

- Bagerski radovi izvode se kod Baričke ade kako bi se obezbedila dubina plovnog puta od 2,5 metra pri vodostaju - 30 ispod niskog plovidbenog nivoa - ističu, za "Novosti", iz resornog ministarstva.

- Sadašnji vodostaj je na nivou niskog plovidbenog nivoa.

Sem biljaka i životinja u rekama, na mukama su i vlasnici splavova i plutajućih objekata.

Foto N. Skenderija

Visoko rastinje koje je niklo kada se voda povukla zaklanja mnogo splavova na Savi, koji su sad ni na kopnu ni u reci. Polunasukani, okruženi žabokrečinom, prljavištinom i smradom ustajale tople vode i nisu popularna destinacija za beg od vrućine. Vlasnici objekata na vodi dužni su da stalno dežuraju i vode računa o bezbednosnim merama kada je nizak vodostaj na snazi.

- Vlasnici su dužni da prilagode vezove svojih plutajućih objekata trenutnom vodostaju, kako bi obezbedili bezbedno plutanje. Takođe, vlasnici plutajućih objekata koji se koriste u privredne svrhe moraju da obezbede minimalan broj članova posade, kako bi se garantovala primena svih bezbednosnih mera - zaključuju u Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture.

OGRANIČENjA ZA BRODARE

- NA celom toku Dunava u Srbiji uvedena su ograničenja. Kod Čortanovaca i Aranke ade, ograničen  je gaz brodova na 2,2 metra, dok je kod Futoga i Mohova sužena širina plovnog puta sa 180 na 120 metara, te je i dalje dozvoljena dvosmerna plovidba. Mehanizacija je upućena na sektore Čortanovci i Futog gde su u toku radovi koji treba da omoguće propisanu dubinu i širinu plovnog puta čak i u uslovima ovako drastično niskog vodostaja koji je na određenim deonicama i po 50 centimetara ispod niskog plovidbenog nivoa - rekli su iz Ministarstva, govoreći o situaciji na tačkama Dunava van Beograda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća