BESPLATNO DO DIPLOME KUVARA ZA 9 MESECI: Studentski centar "Beograd" akreditovan za jedinstven obrazovni program
STUDENTSKI centar "Beograd" organizuje besplatnu obuku za kuvare po programu koji je akreditovan od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
SC "Beograd" obučava mlade kadrove, Foto N. Živanović
Polaznici, posle devet meseci, stiču sertifikat priznat od državne Agencije za kvalifikaciju, a akcenat je stavljen na praktičnu nastavu. Osim u studentskim, oni će biti osposobljeni za rad u drugim restoranima, hotelima, na brodu.
Prema rečima Vladimira Cvijovića, zamenika direktora SC "Beograd", obuka se odnosi na pripremu, serviranje i dekorisanje jela. Svrha programa je obezbeđivanje kvalifikovanih radnika u kuhinjama, na nivou trogodišnjeg obrazovanja, koji će biti osposobljeni da odmah po dobijanju diplome počnu da rade.
- Program predstavlja kombinaciju teorijske nastave i praktične obuke u realnom radnom okruženju - navodi Cvijović.
- Polaznici će, tokom obuke, provesti 80 odsto vremena u kuhinjama studentskih restorana na časovima praktične nastave. Teorijsku nastavu će imati dva dana nedeljeno u blokovima od po jednu ili dve nedelje. U skladu sa mogućnostima polaznika, predviđena je celodnevna nastava, u trajanju od šest sati u blokovima od 90 minuta, s tri pauze.
Praktičan rad polaznika vodiće instruktori koji su zaposleni u kuhinjama restorana Studentskog centra.
SC "Beograd" obučava mlade kadrove, Foto N. Živanović
Cvijović ističe da sve više postoji potražnja za dobro obučenim kuvarima, što im daje i odličnu perspektivu za zaposlenje i dobru zaradu. Nastavnim planom je predviđeno 978 časova nastave, u grupama od pet do 20 polaznika.
- Kandidati će učiti o različitim vrstama kuhinja i spremanja jela, prijemu, obradi, pakovanju i skladištenju namirnica, vrstama namirnica i načinima obrade, začinima i njihovim kombinacijima, način pripreme hrane, tehnike potrebne za kuvanje do profesionalnog nivoa - kaže Cvijović.
- Takođe, i veštine korišćenja odgovarajuće opreme, sredstava i pribora za rad, kako da dekorišu i prezentuju pripremljenu hranu, čuvaju gotovu hranu, održavaju higijenu i poznavanje i primena HACCP standarda.
Kandidati prijave mogu poslati do 15. septembra.
JELOVNIK
U OKVIRU SC "Beograd" nalazi se sedam proizvodnih i isto toliko distributivnih restorana. Dnevno se pripremi oko 25.000 obroka, od kojih je između 14.000 i 15.000 za ručak. Jelovnik sastavljaju zajedno upravnici restorana, nutricionisti i studenti, i uglavnom se menja sezonski, ali često i mesečno, kako bi ono što je trenutno u ponudi bilo i na tanjiru.
Preporučujemo
SUKOB NAM JE PRED VRATIMA Rute upozorava: Mi smo sledeća meta Rusije
RUSIJA bi mogla da bude spremna da upotrebi vojnu silu protiv NATO-a u narednih pet godina, smatra generalni sekretar NATO-a Mark Rute.
11. 12. 2025. u 15:46 >> 16:40
OSUĐENI ZA UBISTVO STARCA U ZATVORU PADINSKA SKELA: Zrna saosećanja nemaju, izrečene višegodišnje kazne
SREĆKO Stefanović (22), Saša Stanković (22) i Dalibor Petrović (24) oglašeni su danas krivim u Višem sudu u Beogradu za teško ubistvo Stanimira Brajkovića (74) na bezobziran i nasilnički način u zatvoru Padinska Skela početkom februara 2024. godine. Ovom prvostepenom presudom Stefanović je osuđen na 19 godina zatvora, a Stanković i Petrović na po 18 godina.
11. 12. 2025. u 16:22
"STIGLI SRPSKI HULIGANI!" Austrijska policija plaši građane po ulicama Graca zbog navijača Zvezde
Šturm Grac i Crvena zvezda igraju utakmicu u Ligi Evrope, a pred taj meč austrijska policija je uradila nešto nesvakidašnje.
11. 12. 2025. u 16:15
Komentari (0)