"BEOGRAD FILM" NA DIVLJOJ DEPONIJI: Pored Pančevačkog puta otkrivena deponija puna rekvizita sa snimanja

A. Z. Klisurić

08. 06. 2022. u 12:30

RAZNOVRSNI delovi scenografije i dokumentacija nekadašnjeg čuvenog preduzeća "Beograd film", koje je do 2007. godine u Beogradu posedovalo čak 24 bioskopa, otkrivena je ispod nadvožnjaka na Pančevačkom putu.

БЕОГРАД ФИЛМ НА ДИВЉОЈ ДЕПОНИЈИ: Поред Панчевачког пута откривена депонија пуна реквизита са снимања

Foto: "Novosti"

Ovu divlju deponiju, na kojoj je, kako znalci kažu, bar 50 kamiona otpada, otkrili su građani, a članovi udruženja građana "Eko Pančevački rit" obavestili su komunalnu inspekciju GO Palilula.

Kako su za "Novosti" rekli članovi Udruženja, o nesvakidašnjem otpadu obavestili su ih žitelji ovog kraja, a oni su se po izlasku na teren uverili da bačeni predmeti, smeće, delovi dokumentacije o radu preduzeća i svakojaki papiri, pripadaju nekadašnjem preduzeću "Beograd film".

- Na jednom od izveštaja koji smo pronašli zapisan je datum iz 1998. godine, kao i naziv firme. Tako smo i saznali kome ovaj otpad pripada. Pronašli smo u APR adresu i ime direktora "Beograd filma" i pokušavali smo da stupimo u kontakt sa njima, ali niko nam se nije javio. Onda smo dopise poslali komunalnim inspektorima u opštini Palilula.

Inspektori su po prijavi uduruženja izašli na teren i pokrenuli upravni postupak.
Kako su rekli za naš list u opštini Palilula, tokom kontrole ovog smetlišta na otpadu nisu nikoga zatekli, "pa tako nisu mogli da napišu kaznu". Komunalni inspektori su dodali i da će "pojačati kontrolu na ovoj lokaciji".

Preduzeće "Beograd film" osnovano je 1946. godine. Do 2007. godine u vlasništvu je imalo 24 bioskopa širom prestonice, među kojima su bili "Kozara", "Jadran", "Balkan", "Zvezda", "Slavica"...

Tokom poslednje decenije prošlog veka ovo preduzeće zapada u krizu, a situacija se s početkom ovog veka sve više pogoršavala. Bioskopi koji su pripadali ovom preduzeću prodati su 2007. godine, a objekti koji su bili u vlasništvu "Beograd filma" postali su privatno vlasništvo.

 

Očišćena šećerana

ČLANOVI UG "Eko Pančevački rit" pre par meseci otkrili su i da se iza ograde nekadašnje Prve srpske šećerane "Dimitrije Tucović" nepropisno odlaže otpad, o čemu su "Novosti" takođe izveštavale. Njihov apel čuli su nadležni pa je dve nedelje trajalo čišćenje kruga fabrike. Angažovano je oko 50 kamiona i uklonjeno je 600 kubika đubreta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)