DEPONIJE PRAVE I OD STARUDIJE: Po prigradskim naseljima gotovo preko noći niču divlja smetlišta

S. V.

31. 05. 2022. u 08:51

PRIGRADSKIM naseljima gotovo svakodnevno kruže mali kamioni ili kombiji, koji megafonom obaveštavaju komšije da odnose stare stvari, nameštaj, šut, čiste podrume... Kada se odluče da se reše nepotrebnog otpada iz kuće ili dvorišta na ovaj način, po pravilu jeftino, sugrađani i ne razmišljaju gde će taj otpad završiti. Nije im poznato ni da nemali broj motorizovanih skupljača koji te stvari, kada procene da su neupotrebljive, bacaju na livade ili pored puta i tako stvaraju divlje deponije.

ДЕПОНИЈЕ ПРАВЕ И ОД СТАРУДИЈЕ: По приградским насељима готово преко ноћи ничу дивља сметлишта

Foto Beoinfo

Tako je komunalna inspekcija opštine Voždovac pre nekoliko nedelja primetila čoveka koji, sa kombijem kragujevačkih registracija, "povoljno odvozi stare stvari" pa ih istovara na uglu Bulevara Peka Dapčevića i Tekeriške. Dobio je prijavu, a Voždovčani su posle na društvenim mrežama komentarisali da to vozilo redovno viđaju, uglavnom uveče, te da najčešće menja lokacije gde zagađuje prirodu. Kako bi ovakvi nesavesni ljudi bili kažnjeni, svi koji ih uoče trebalo bi da obaveste opštinsku komunalnu inspekciju.

U gradskom Sekretarijatu za inspekcijske poslove kažu da se Odlukom o održavanju čistoće propisuje da na javnim površinama nije dozvoljeno izlivati otpadne vode, sadržaj septičkih jama, te bacati smeće, zemlju, građevinski materijal...

- Za nepoštovanje ove zabrane predviđena je kazna od 100.000 za pravno, 50.000 za preduzetnika, i 10.000 za fizičko i odgovorno lice - kažu u Upravi Grada. - Istom odlukom propisano je da je preduzetnik koji obavlja komunalnu delatnost na zahtev korisnika, obavezan da odnese otpatke koji ne spadaju u kućno smeće. Korisnik usluge plaća preduzeću, koje samo određuje cenu. Otpatke na deponiju mogu dovoziti i drugi koji se tom delatnošću bave u skladu sa zakonom.

Međutim, mnogo je onih koji za "crvenu" odvoze kabasti otpad iz domaćinstava, bez ikakve dozvole i plana gde će da ga bace. Na meti su najčešće kanali i zapuštene parcele pored puta, potoci i "ničije" livade u ruralnim delovima prestonice.

OBAVEŠTENjE

UKOLIKO građani kontaktiraju registrovana preduzeća, dužni su da ih obaveste pre iznošenja šuta na određeno mesto.

S druge strane, "privatni" komunalci su u obavezi da u roku od 24 časa, od prijema obaveštenja, odnesu otpad na deponiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća