ČISTE DEPONIJU NA KEJU: JKP "Mediana" započelo uklanjanje nelegalnog smetlišta u niškoj ulici Žarka Đurića

J. ĆOSIN

12. 05. 2022. u 06:15

ŽITELjI niške Ulice Žarka Đurića mogu da odahnu, jer će decenijski problem zbog ogromne deponije koja je u dvorištu komšijske kuće - nedaleko od spomenika "Ćele kula" - postala leglo pacova i zmija, konačno biti rešen.

ЧИСТЕ ДЕПОНИЈУ НА КЕЈУ: ЈКП Медиана започело уклањање нелегалног сметлишта у нишкој улици Жарка Ђурића

Tomislav Kostić na terenu, Foto J. Ćosin

Podsetimo, dva brata su godinama gomilala razni otpad: od starih tepiha, stotinak televizora i šporeta, preko dotrajalog nameštaja, do starog automobila. Sa takvog smetlošta, pacovi i zmije su komšijama ulazili u kuće - kroz roletne i prozore - a, tačno pet meseci od kada su i "Novosti" pisale o ovoj bruci, Javno-komunalno preduzeće "Mediana" je stupilo u akciju.

- Za samo tri dana, otpadom iz dvorišta smo napunili oko 60 kamiona, a nismo obavili ni polovinu posla. U kuću i dalje može da se uđe samo kroz prozor, jer su vrata zatrpana, a za dve decenije rada ne pamtim da sam video ovako nešto... Samo ja sam od jutros, do 10 sati, utovario već četiri kamiona - svedoči vozač u pomenutom JKP Tomislav Kostić.

Ljubiša Kitanović, Foto J. Ćosin

Komšije ne kriju zadovoljstvo što će konačno nestati ruglo u urbanom naselju, nedaleko od osnovne škole i Kliničkog centra.

- Osim smrada i rizika od zaraze zbog namnoženih glodara i gmizavaca, pretila je i opasnost od izbijanja požara. Komunalci iz "Mediane" kažu da je i jedan neoprezno bačeni opušak mogao da dovede do izbijanja plamena koji bi zahvatio čitavo naselje, a ne samo moju kuću, koja je na samo metar i po od ove divlje deponije - kaže Ljubiša Kitanović, napominjući da svi žele da pomognu pomenutoj braći.

Već je pokrenuta akcija, pa su - posle niza godina - konačno dobili lične karte, a uskoro bi trebalo da im budu obezbeđeni priključci za struju i vodu...

Foto J. Ćosin

Inače, godinama se sticao utisak da za problem na samom keju uz Gabrovačku reku niko nije nadležan. S obzirom na to da se otpad, osim na javnoj površini, nalazio i u privatnom dvorištu, institucije su ostajale neme, pa su očajni ljudi pokrenuli inicijativu, potpisali peticiju i obratili se gradonačelnici Niša Dragani Sotirovski, koja im je obećala da će sve biti očišćeno. I, održala je reč...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)