PRVO PROJEKAT GROBLJA, PA RADOVI: Još nije gotov plan po kome će se graditi večno počivalište u Kaluđerici

J. D.

11. 04. 2022. u 11:14

DA BI se počelo sa radovima na izgradnji novog groblja, koje će se nalaziti između gročanskih naselja Kaluđerica i Leštane, potrebno je da prvo bude napravljen projekat koji je trenutno u izradi.

ПРВО ПРОЈЕКАТ ГРОБЉА, ПА РАДОВИ: Још није готов план по коме ће се градити вечно почивалиште у Калуђерици

Prilaz iz Zabranske ulice, Foto Beonfo

Očekuje se da nacrt bude uskoro gotov, kako bi se krenulo sa prvom fazom radova izgradnje samog kompleksa. Međutim, plan koji je prvobitno predstavljen, u međuvremenu je morao da bude zamenjen i prilagođen zahtevima JKP "Pogrebne usluge", koji su finansijer izgradnje i budući upravljač objektom.

- Projekat sadrži objekte kapele, upravne zgrade, prodavnice cveća i pogrebne opreme - ističu nadležni iz Opštine Grocka. - Planirano je da u prvoj fazi izgradnje bude sagrađeno 1.640 grobnih mesta, u drugoj 2.626, dok će u trećoj imati 3.128, što ukupno broji 7.367 grobnih mesta.

Do sada su samo urađeni radovi na izgradnji pristupne saobraćajnice iz Zabranske ulice, koji su završeni pre više od godinu dana, i za koje je izdvojeno oko 65 miliona dinara.

Tada je probijena i asfaltirana ulica u dužini od 300 metara i sa obe strane posađeno je 20 novih stabala. Urađeni su trotoari, parking i postavljena je nova javna rasveta i potpuno obezbeđen pristup iz Zabranske ulice prema novom groblju. Nakon toga sa daljim poslovima oko izgradnje se stalo.

Parcele

JEDAN od osnovnih razloga zbog kojeg je Opština inicirala projekat izgradnje novog groblja je popunjenost kapaciteta na seoskom groblju u Kaluđerici i Leštanima. Meštani iz ovog dela grada godinama unazad su prinuđeni da pogrebe sprovode na okolnim grobljima, a nekad, i neretko, i na drugom kraju grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SVEČANO: Šapić laureatima uručio Nagradu grada Beograda za 2023. godinu