NA UGLU PALMOTIĆEVE I DŽORDŽA VAŠINGTONA: Otkriven spomenik Jerneju Kopitaru

S. V.

24. 03. 2022. u 05:55

PLATO na uglu ulica Palmotićeve i Džordža Vašingtona od juče krasi spomenik slovenačkom lingvisti Jerneju Kopitaru, koji su svečano otkrili prvi čovek Ljubljane Zoran Janković, zamenik gradonačelnika Goran Vesić i arhitekta Rok Žnidaršič.

НА УГЛУ ПАЛМОТИЋЕВЕ И ЏОРЏА ВАШИНГТОНА: Откривен споменик Јернеју Копитару

Foto Novosti

 Vesić je istakao da je ovo još jedan događaj koji potvrđuje srpsko-slovenačko prijateljstvo.

- Pre šest godina, dobili smo spomenik Vuku Karadžiću u Ljubljani, a danas smo dobili spomenik Jerneju Kopitaru u Beogradu. Kao što su sudbine Kopitara i Karadžića povezane, to treba da nam bude putokaz kako treba da sarađuju naša dva naroda - rekao je Vesić.

On je naglasio da "u ova teška vremena bratski i mali narodi, poput srpskog i slovenačkog, treba da se drže zajedno i pomažu jedan drugome". Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković ponovio je da prijateljstvo sa Beogradom ostaje zauvek, te kaže da je ponosan što su ova dva grada pobratimljena.

- Želim Srbiji i Beogradu da nastave putem razvoja i da Srbija što pre postane članica EU kako bismo i na tom polju sarađivali. Između Srbije i Slovenije nikad nije bilo problema, ni na području politike, ni u privredi. Naša saradnja pokazuje put kojim sve države u Evropi treba da krenu, bez rata - zaključio je Janković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)