RADNICI BAS ZAPRETILI ŠTRAJKOM: Nezadovoljstvo zbog kašnjenja na izgradnji nove autobuske stanice

Š. Marović

22. 03. 2022. u 07:52

IAKO je bilo najavljeno da bi prvi putnici sa nove autobuske stanice u Bloku 42 na Novom Beogradu trebalo da krenu do 1. marta - to se nije dogodilo.

РАДНИЦИ БАС ЗАПРЕТИЛИ ШТРАЈКОМ: Незадовољство због кашњења на изградњи нове аутобуске станице

Foto D. Milovanović

Upravo to je navelo predstavnike Nezavisnog sindikata ovog preduzeća da izraze svoje nezadovoljstvo. Kako tvrde, pored kašnjenja sa izgradnjom BAS postoje veliki problemi u poslovanju preduzeća.

Sa jučerašnje konferencije za medije zatraženo je i hitno uključenje predstavnika Grada, a sastanak će sa zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem biti održan u četvrtak.

Ukoliko u narednih 15 dana ne dođe do razgovora unutar BAS, radnici su spremni da svoja prava, ali i prava vlasnika akcija, brane kolektivnim štrajkom. Takođe, decidirano tvrde da neće dozvoliti da krene preseljenje sa stare stanice dok se nova kompletno ne završi.

- Reprezentativni smo sindikat i tražimo od poslodavstva da nas obavesti o finansijskom stanju - kaže predsednik Nezavisnog sindikata Slobodan Kovrlija.

- Želja svih nas je da se u dijalogu pronađe najbolje rešenje, kako bi se pokrenulo ovo nekada jedno od najjačih preduzeća u zemlji. Tražimo da se tačno definiše svota novca koja je do sada utrošena na izgradnju Autobuske stanice u Bloku 42.

Radnici BAS već su izašli na prestoničke ulice u štrajku upozorenja koji je održan 21. januara. Iako se očekivalo da će doći do pomaka u razgovorima, to se nije dogodilo.

- Uverili smo se da je izdata i druga građevinska dozvola za izgradnju stanice, a predviđena su ulaganja od 48.000.000 evra, duplo više od ranije procenjene cene - kaže on.

- Veliki problem predstavljala je pandemija virusa korona koja je za 35 odsto smanjila prihode BAS i plate zaposlenih za 30 odsto.

Foto M. Anđela

Kako su "Novosti" ranije pisale, rokovi za završetak autobuske stanice pomerani su nekoliko puta. Buduće glavno prestoničko čvorište u Bloku 42 počelo je da se gradi krajem februara 2018. godine, kada je i odobren kredit od 12.000.000 evra. Trenutno je na gradilištu relativno mali broj radnika i nekoliko građevinskih mašina. Sve izuzetno sporo napreduje. Urađeni su dolazni peroni, dok je stanična zgrada dobila samo temelje.

Sudbina 678 zaposlenih je neizvesna, kao i datum završetka radova na BAS.

BIĆE 50 DOLAZNIH PERONA

PROJEKTOM je predviđeno da stanica ima 13.000 kvadrata, sa 50 dolaznih perona, što bi je svrstalo među najvećima u Evropi. Arhitekta Vladimir Lojanica predvideo je da BAS bude veliko čvorište, kojim će se objediniti međugradski, međumesni i turistički saobraćaj. Grad je tokom 2021. godine uredio sve okolne saobraćajnice, kao i toplotnu i gasovodnu mrežu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna