NIKAD VIŠE NOVCA ZA OBNOVU ŠKOLA: Za opremanje u 2017. izdvojeno 26,3 a lane 287,2 miliona dinara

B. Borisavljević

09. 03. 2022. u 10:36

ULAGANjA u opremanje škola u Beogradu, u poslednjih pet godina su povećana čak 10 puta. Tako je 2017. godine za ove namene izdvojeno 26,3 miliona dinara, a u prošloj godini 287,2 miliona dinara.

НИКАД ВИШЕ НОВЦА ЗА ОБНОВУ ШКОЛА: За опремање у 2017. издвојено 26,3 а лане 287,2 милиона динара

Zemunska gimnazija, Foto Z. Jovanović

Ukupan "konto" je 598,3 miliona dinara. Uporedo sa opremanjem radi se i rekonstrukcija obrazovnih ustanova - od sređivanja fasada, mokrih čvorova, toaleta do zamene stolarije.

Od 289 osnovnih i srednjih škola, do sada je obnovljeno 115, odnosno oko 40 odsto.

Prema rečima Slavka Gaka, sekretara za obrazovanje i dečiju zaštitu, gotovo 600 miliona dinara je školama odobreno za kupovinu opreme, materijala, potrošnih sredstava, za normalno funkcionisanje. Osim računara, pametnih tabli, projektora, škole su tražile novac za table, klupe, stolice, računare, zavese.. Procedura je da se škola obrati sa potrebama za narednu godinu, a nakon analize opravdanosti zahteva Sekretarijat odobrava i uplaćuje joj novac.

- Osim građevinske obnove obrazovnih ustanova, koju smo započeli i koja dobro napreduje, budući da smo u ovom periodu imali majstore u skoro polovini ukupnog broja škola u Beogradu, paralelno smo radili i na njihovom opremanju modernom opremom - kaže Gak.

- Veoma je bitno da deca imaju sve uslove za učenje, a prosvetni radnici dobre uslove za rad. Moj cilj je da ne bude škole u kojoj majstora i radova nije bilo. Dugo se ovoliko nije ulagalo, škole su bile zapuštene i zaista sam zadovoljan ovim rezultatom za samo pet godina.

Po ulaganjima u prošloj godini prednjače zemunske osnovne i srednje škole. Pre pet godina su, za ove namene dobile 1,4 miliona dinara, a lane čak 92,6 miliona. Iako je oko 55 miliona košatalo opremanje rekonstruisane Zemunske gimanzije, ipak su obrazovne ustanove u ovoj opštini dobile najviše novca. Sledi Novi Beograd sa 30,3 miliona dinara, dok je u 2017. godini taj iznos bio 2,8 miliona dinara. Umesto 1,1 milion, kao pre pet godina, voždovačkim i školama na Zvezdari je uplaćeno 25,9, odnosno 18,8 milona dinara. Prema podacima Sekretarijata u 2017. godini, škole na Čukarici nisu dobile ni dinara, a prošle 17,5 miliona dinara, dok je školarcima sa Palilule uplaćeno četiri puta više novca - 15,5 miliona dinara.

VRTIĆI NISU ZABORAVLjENI

ZA opremanje vrtića didaktičkim sredstvima, igračkama i nameštajem u 2021. godini smo izdvojili čak 146,9 miliona, dok je pre pet godina taj iznos bio tek nešto veći od milion dinara - kaže Gak.

- U proteklih pet godina rekonstruisano je više od 45 vrtića, otvoreno je 18 novih obdaništa, od kojih su četiri novoizgrađena, a u ostalim je adaptiran prostor u drugim ustanovama. Samo od početka ove godine 1,5 milijardi dinara je uloženo u rekonstrukciju obrazovnih ustanova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda