"MITIĆEVA RUPA" U RUKAMA VLASNIKA: Porodice ostvarile pravo na povraćaj imovine

V. C. S.

26. 02. 2022. u 08:51

VIŠE desetina porodica u proteklih nekoliko meseci i godina uspešno je ostvarilo pravo na povraćaj dela oduzete imovine koja se nalazi na Slaviji, saopštila je Mreža za restituciju.

МИТИЋЕВА РУПА У  РУКАМА ВЛАСНИКА: Породице оствариле право на повраћај имовине

Sporni prostor u centru Beograda, Foto A. S.

- Vraćanjem građevinskog zemljišta u naturalnom obliku tokom prethodnih godina, suvlasnici onoga što je pežorativno godinama nazivano "Mitićeva rupa", postale su porodice Kostić, Molović, Nenić, Nikolić, Petrović, Cerović, Mirković, Milošević, Đorić, Plavšić, Pecić, Mirković, Mitić i mnogi drugi. Postupci restitucije za još nekoliko porodica su u toku, ali je i pored toga izvesno da će deo zemljišta ostati u svojini Srbije, odnosno Grada Beograda - kažu u Mreži.

Ovim porodicama je, posle više od 20 godina borbe, kako navode, vraćeno samo građevinsko zemljište, ali ne i višespratnice koje su tu postojale, budući da su posle rata porušene.

Jedan od porušenih objekata pripadao je Svetozaru Miloševiću, kazandžiji iz Pirota.

Foto A. Stanković

Zgradu je sagradio 1929. godine, u tadašnjoj Hartvigovoj 3 (potonja Beogradska ulica). On je peške došao u Beograd zajedno sa zemljakom Vladom Mitićem.

- Nažalost, nemoguće je vratiti živote onih predaka koji su i fizički likvidirani u pohodima na ovu imovinu - kažu u Mreži za restituciju, i podsećaju da je bilo pokušaja da se ovaj plac tokom decenija dodeli različitim inevstitorima, od pojedinih biznismena, preko Beobanke, Dafiment banke, "Parking servisa", do "Hidrotehnike", što je sprečeno restitucijom.

Deo koji je pripadao navedenim porodicama poslednji put je gradska vlast nameravala da pokloni tokom 2002. godine, ali je zbog protivljenja vlasnika i protesta građana pokušaj osujećen.

- Tako je nastao privremeni park, kao želja vlasnika da do restitucije, privremeno i bez naknade, ustupe svim Beograđanima ovaj prostor - poručuju iz Mreže.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

UPIS: Pozdravljamo akciju državnih organa u suzbijanju prevara i štetnih pojava u igrama na sreću