NE ŽELE BAGERE U SVOM PARKU: Vračarci i predstavnici struke o novom planu za Mitićevu rupu

J. DINČIĆ

25. 03. 2021. u 07:52

U OPŠTINI Vračar juče je održan sastanak povodom predstavljanja izrade plana detaljne regulacije za atraktivno parče zamljišta na Slaviji na kome bi trebalo da se izgradi stambeno-poslovni kompleks.

НЕ ЖЕЛЕ БАГЕРЕ  У СВОМ ПАРКУ: Врачарци и представници струке о новом плану за Митићеву рупу

Foto GO Vračar

Građani koji žive u ulicama oko Mitićeve rupe izričito su protiv najavljenih radova i gradnje. Jasni su u namerama da žele da jedina zelena oaza u ovom delu grada, koja decenijama odoleva različitim investitorima, ostane netaknuta.

Ističu i da godinama unazad trpe i slušaju građevinske mašine koje neprestano kopaju u ovom delu grada. Dodaju i da su ćutali i slušali zvuke bagera koji su radili na renoviranju platoa na Slaviji, zatim na izgradnji fontane na kružnom toku i hotela "Hilton", koji im je potpuno zaklonio pogled. Nova višespratnica bi im oduzela i ono malo svetlosti što im je ostalo, a decu bi umesto u parku šetali po betonu.

PRIJAVLjENA IDEJNA REŠENjA

ZA prostor Mitićeve rupe do sada je pravljeno 26 idejnih rešenja, ali nijedno nije sprovedeno u delo. Najnovijim rešenjem planirano je da osim objekata za stanovanje bude izgrađena čitaonica, multifunkcionalne sale za odvijanje kulturno-obrazovnih programa, izložbene galerije i kulturno-umetnički centri. Rani javni uvid povodom ove lokacije građanima je dostupan svakog radnog dana, od 9.00 do 18.00 časova do 29. marta u zgradi Gradske uprave.

Tim povodom, predstavnici inicijative "Ne davimo Beograd" pokrenuli su peticiju da se park sačuva. Njihovu inicijativu sa 11.000 potpisa građana, međutim, još nisu predali u opštinu.

FUTURISTIČKI Budući izgled dela Trga Slavija, Foto GO Vračar

- Opština Vračar otvorena je za saradnju ovim povodom, a održan sastanak samo je početak diskusije - rekao je Milan Nedeljković, predsednik Opštine. Pozivamo građane koji su prikupljali potpise za peticiju da je zvanično predaju opštini kako bismo je uzeli u razmatranje. Sva udruženja koja žele da upute sugestije ovim povodom ćemo saslušati, planiramo i da oformimo radno telo koje će se baviti ovim problemom.

Direktorka Urbanističkog zavoda Vesna Tahov navela je da je u toku izrada ranog javnog uvida, koji služi da se građani upoznaju sa teritorijom na kojoj se radi plan detaljne regulacije.

POLEMIKA Detalj sa jučerašnjeg skupa u GO Vračar, Foto GO Vračar

- Rešenje koje smo predstavili, u ranom javnom uvidu je konkursno rešenje iz 2005. godine, koje je dalo uređenje ne samo ovog bloka, već čitavog bloka na Slaviji.

Po tom konkursnom rešenju planirano je da 50 odsto zauzima zelena površina, a na 50 odsto daje se mogućnost da se planira gradnja. Iz Urbanističkog zavoda dodaju i da se vodilo računa o postojećim objektima koji se nalaze u unutrašnjosti bloka, kao i da se na ovom prostoru sprovede umerena, a ne intenzivna gradnja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a