"MITIĆEVA RUPA" VRAĆENA VLASNICIMA: Više porodica dobilo nazad građevinsko zemljište, ali deo ipak ostaje Beogradu

V.C.S.

25. 02. 2022. u 18:02

VIŠE desetina porodica u proteklih nekoliko meseci i godina uspešno je ostvarilo pravo na povraćaj dela oduzete imovine koja se nalazi na Slaviji, saopštila je Mreža za restituciju.

МИТИЋЕВА РУПА ВРАЋЕНА ВЛАСНИЦИМА: Више породица добило назад грађевинско земљиште, али део ипак остаје Београду

Mreža za restituciju

 - Vraćanjem građevinskog zemljišta u naturalnom obliku tokom prethodnih godina, suvlasnici onoga što je pežorativno godinama nazivano Mitićeva rupa, postale su porodice Kostić, Molović, Nenić, Nikolić, Petrović, Cerović, Mirković, Milošević, Đorić, Plavšić, Pecić, Mirković, Mitić i mnogi drugi. Postupci restitucije za još nekoliko porodica su u toku, ali je i pored toga izvesno da će deo zemljišta ostati u svojini Srbije, odnosno Grada Beograda - kažu u Mreži.

Ovim porodicama je, posle više od 20 godina borbe, kako navode, vraćeno samo građevinsko zemljište, ali ne i višespratnice koje su tu postojale, budući da su posle rata porušene.

Jedan od porušenih objekata pripadao je Svetozaru Miloševiću, kazandžiji iz Pirota. Zgradu je sagradio 1929. godine, u tadašnjoj Hartvigovoj 3 (potonja Beogradska ulica). On je peške došao u Beograd zajedno sa zemljakom Vladom Mitićem.

- Na žalost, nemoguće je vratiti živote onih predaka koji su i fizički likvidirani u pohodima na ovu imovinu - kažu u Mreži za restituciju, i podsećaju da je bilo pokušaja da se ovaj plac tokom decenija dodeli različitim inevstitorima, od pojedinih biznismena, preko Beobanke, Dafiment Banke, Parking Servisa, do Hidrotehnike, što je sprečeno restitucijom.

Deo koji je pripadao navedenim porodicama, poslednji put je gradska vlast nameravala da pokloni tokom 2002. godine, ali je zbog protivljenja vlasnika i protesta građana pokušaj osujećen.

- Tako je nastao privremeni park, kao želja vlasnika da do restitucije, privremeno i bez naknade, ustupe svim Beograđanima ovaj prostor - poručuju iz Mreže.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...