NEKOM UTOČIŠTE, A DRUGOM IGRALIŠTE: Mukama stanara socijalnih stanova u Kamendinu ne nazire se kraj

S. Vidačković

12. 02. 2022. u 07:52

KO je nadležan za rešavanje komunalnog haosa, nereda i smeća oko zgrada, neprestane buke, nelegalnog kačenja na elektrodistributivnu mrežu, provala, bespravnog zauzimanja i pustošenja socijalnih stanova - već godinama se pitaju žitelji Ulice Dušana Mađarčića Korčagina u zemunskom naselju Kamendin.

НЕКОМ УТОЧИШТЕ, А  ДРУГОМ ИГРАЛИШТЕ: Мукама станара социјалних станова у Камендину не назире се крај

Smeće je razbacano na sve strane, Foto D. Milovanović

I dok su se jedni godinama borili i sakupljali dokumentaciju da bi se uselili u stanove na osnovu svog nezavidnog socijalnog stanja, drugi su ovde ušli mnogo jednostavnije - "na divlje", iz stanova su iznosili šta su hteli, prodavali sanitarije, ložili parkete i do danas nisu ni opomenuti, kamoli kažnjeni, o čemu su "Novosti" nekoliko puta pisale.

Foto D. Milovanović

Starije zgrade u Ulici Dušana Mađarčića Korčagina sagrađene su još 2003. godine, kako bi socijalno ugrožene porodice bile zbrinute. Međutim, zgrade su sada u katastrofalnom stanju, isto kao i one novije prekoputa, sazidane pre desetak godina. U njima "gospodare" romske porodice, bacaju smeće gde stignu, jure automobilima kroz ceo blok, te sa raznih deponija dovlače bukvalno sve - od guma, do starog nameštaja. Očajni ljudi, koji su stekli pravo na svoje stanove, kažu da se već godinama obraćaju gradskim i republičkim institucijama.

- Nelegalno useljene romske porodice su svojim načinom života narušile izgled celog bloka - pričaju ogorčeni ljudi.

- Od deset stanova u jednoj od zgrada, oni su zauzeli sedam, pokidali su elektronske brave, šupe obijene i poharane, a zajedničke prostorije postale su deponije. O spisku stanara i kućnom redu da se i ne govori. Danju i noću puštaju glasnu muziku, galame, tuku se. Mi više ne znamo šta da radimo i kome da se obratimo, živimo u prestonici a zaboravljeni smo od svih, dok nas "komšije" neprestano terorišu.

Foto D. Milovanović

Naši sagovornici kažu da se se ovde ne osećaju nimalo bezbedno, te da od nadležnih zahtevaju da ih posete, da se problematične porodice hitno isele i kazne za uništavanje imovine, a zgrade da budu pod nadzorom i stanovi zapečaćeni dok se u njih ne usele ljudi koji ispunjavaju kriterijume za to.

U gradskom Sekretarijatu za poslove komunalne milicije kažu da je tokom prošle godine bilo svega 17 prijava građana iz Kamendina.

- Najviše prijava odnosilo se na remećenje kućnog reda bukom, odnosno sedam prijava, dok su se u ostalim slučajevima žalili na bespravno zauzeće zajedničkih prostorija i nepropisno parkiranje motornih vozila.

Međutim, i dalje nismo saznali da li je poznato koliko stanova je ovde bespravno zauzeto, te kako će i kada početi rešavanje dugogodišnjih problema u Kamendinu.

KRADU STRUJU, IZBIO POŽAR

KAKO smo saznali, provalnici se bez ikakvog straha, sami i nelegalno kače na elektrodistributivnu mrežu, pa naselje brine da se ne ponovi požar. Pre nekoliko godina, na prvom spratu u ulazu 147 u potpunosti je izgoreo zaposednuti stan, a posledice požara još nisu sanirane, zidovi su ugljenisani, te nema prozora i vrata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)