STARE FASADE UKRAS NA NOVIM ZGRADAMA? Komisija za planove danas će razmotriti primedbe na plan bloka kod Manježa

S. Vidačković

25. 01. 2022. u 08:51

STARE zgrade na uglu ulica Svetozara Markovića i Kralja Milana u samom srcu Beograda najverovatnije će biti srušene, ali će na budućim građevinama biti napravljena identična fasada sa starim dekoracijama, kako nekadašnja lepota ovih zdanja kod parka Manjež ne bi bila zaboravljena.

СТАРЕ ФАСАДЕ УКРАС НА НОВИМ ЗГРАДАМА? Комисија за планове данас ће размотрити примедбе на план блока код Мањежа

Ugao Kralja Milana i Svetozara Markovića, Foto Google Street

Na sednici gradske Komisije za planove povodom Plana detaljne regulacije bloka između ulica Nemanjine, Svetozara Markovića, Kralja Milana i Kralja Milutina, koja bi trebalo da bude održana danas, gde će biti razmotrene sve dosadašnje primedbe građana na ovaj projekat.

Kako saznajemo, firma Maison Royal Stefial, koja je investitor na ovom placu, kupila je parcelu koja se pruža od Slavije do Svetozara Markovića, duž ulice Kralja Milana. Iako je prvobitno bilo reči da će biti srušeno sve do zgrade Narodne banke, prema sadašnjim najavama investitora biće uklonjena dva zdanja Građanske štedionice u Svetozara Markovića na brojevima 41 i 43, jedna iz 19. veka a druga iz 1929.godine.

- Te stare zgrade, investitor će da sruši jer će tu biti ulaz u podzemnu garažu, koja će biti izgrađena ispod čitavog bloka - kaže naš sagovornik.

- On je bio saglasan sa predlogom da vrati staru fasadu, tako što će da uzme odlivke, odnosno kalupe stare dekoracije, te da se napravi neka vrsta imitacije. Ali, stručnjaci će zahtevati da ta imitacija ima svoju debljinu, širinu, da nije samo zalepljena fasada na platno nove zgrade, kao kulisa. Nego, da spoljašnji zid ima svoju masu i punoću, da to vidi svako kad bude prolazio ovim delom. Investitor je to prihvatio, videćemo da li će to biti ispunjeno.

Budući izgled objekta, Foto Promo

Posle sednice Komisije za planove, sledi izrada izmena PDR, o kojem će kasnije glasati gradski odbornici. Krajem oktobra prošle godine, održan je konkurs za urbanističko rešenje ovog prostora, a pobednički predlog predviđa tri kule sa 13 i 14 spratova, koje bi spajao objekat od šest nivoa. Ipak, kako nam je tada rečeno iz Gradske uprave, ovo rešenje neće biti konačno, već će biti samo ideja vodilja u izradi budućeg PDR. Radovi na ovoj atraktivnoj lokaciji, najranije bi mogli početi krajem ove godine.

RESTORAN NE DIRAJU

IAKO je kafana "Manjež" iseljena, nije planirano rušenje objekta u kojem je bio kultni restoran. Viši spratovi na novoj građevini prekoputa "Hiltona" biće za stanovanje, dok će prizemlje biti namenjeno za prodavnice, restorane, poslovne kancelarije, vrtić, sale za rekreaciju...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

IZMEĐU MEMŠE I SAKALE, IZMEĐU KLASIKE I MODERNOG: Dobro poznati lanac koji garantuje ugodan odmor i dobru uslugu