MRAZ I SNEG DONELI ZAGAĐENJE: Tokom prethodna 24 časa povećano prisustvo štetnih materija u vazduhu

J. D.

14. 01. 2022. u 07:22

MRAZ, povećana vlažnost vazduha i odustvo vetra, kao najnepovoljnije vremenske prilike, doprineli su povećanom prisustvu zagađenja u vazduhu.

МРАЗ И СНЕГ ДОНЕЛИ ЗАГАЂЕЊЕ: Током претходна 24 часа повећано присуство штетних материја у ваздуху

Da se teško disalo potvrdili su iz Agencije za zaštitu životne sredine, Foto D. Milovanović

Da se teško juče disalo, potvrđuje i sajt državne Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA), po kojem su u "crvenoj zoni" , sa najvećim nivoom aerozagađenja, bila gotovo sva merna mesta u Beogradu. Prema ovim dostupnim podacima, u prethodna 24 časa, najgore je bilo u Zemunu i Vinči.

Merenja iznad dozvoljenog indeksa beležile su i stanice u Lazarevcu, Obrenovcu kao i merna mesta na Savskom vencu i Zvezdari. Merenja su pokazala da se tokom jučerašnjeg dana najbolji kvalitet vazduha beležio u Omladinskih brigada i Bulevaru despota Stefana. Ove dve stanice su tokom celog dana bile u "narandžastoj zoni" koja označava prihvatljiv kvalitet vazduha.

Stručnjaci iz Gradskog zavoda za javno zdravlje koji svakodnevno, u kontinuitetu, prate kvalitet vazduha, ističu da vremenski uslovi znatno utiču na kvalitet vazduha.

- Zbog niskih temperatura individualna ložišta i kotlarnice rade 24 časa, što svakako dodatno utiče na zagađenje - objašnjavaju iz GZzJZ.

- Povećana vlažnost vazduha i odsustvo vetra jedni su od ključnih faktora koji dodatno utiču na povećano prisustvo zagađujućih čestica.

Snažniji udari vetra popravili bi situaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)