OBRENOVAC PREDVODI, SVIMA JOŠ VIŠE NOVCA: Opštine u novoj godini dobile iz gradskog budžeta za razne projekte oko 11,4 milijarde dinara

E. B. R.

04. 01. 2022. u 08:51

GRADSKA opština Obrenovac i u 2022. godini dobila je iz gradske kase najveći deo kolača. Pripalo im je oko milijardu i 175 miliona dinara. Najviše će, prema projektima, uložiti u izgradnju infrastrukture. Svih 17 opština ove godine će trošiti 11,4 milijarde dinara, koliko im pripada iz budžeta Beograda u kome će biti 160,3 milijarde dinara, odnosno 1,3 milijarde evra.

ОБРЕНОВАЦ ПРЕДВОДИ, СВИМА ЈОШ ВИШЕ НОВЦА: Општине у новој години добиле из градског буџета за разне пројекте око 11,4 милијарде динара

Foto arhiva

Kao i u prošloj raspodeli novca na nivou lokalnih samouprava, Obrenovac će imati najviše, a za projekte će moći da računa na oko 63 miliona dinara više u odnosu na 2021. Kako je za "Novosti" najavio predsednik ove opštine Miroslav Čučković, od tog novca gradiće se ove godine akva-park, ali i nova pijaca.

- Najvažniji projekti na koje će budžet biti usmeren su i ekološki projekti u koje spada deset kilometara toplifikacione mreže koji će zameniti nekoliko hiljada individualnih ložišta na ugalj i drva u naseljima Urovci, Krtinska, Zvečka, Šljivice, Dudovi. Osim toga, u planu je i fabrika za preradu otpadnih voda - rekao je Čučković.

Finansijski ga prati i Lazarevac sa kasom od 1.059.245.938 dinara. Kako najavljuju iz ove prigradske opštine, veliki deo budžetskih sredstava biće opredeljen za zaštitu životne sredine, održavanje zelenih površina, kanalizacione mreže, izgradnju parkova za najmlađe sugrađane, sportskih terena, ali i tehničke dokumentacije za vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

- Najvažniji projekti čiju realizaciju očekujemo ove godine su fiskulturna sala TS Kolubara i Gimnazije, izgradnja objekta predškolske ustanove u Stepojevcu, izgradnja gradske pijace, kao i dve podzemne garaže - navode u GO Lazarevac. - Rešavamo i problem vodosnabdevanja, sa kojim kuburimo naročito u letnjim mesecima. Za snabdevanje gradskog jezgra privodimo kraju bušenje tri nova bunara na izvorištu Peštan. Severni deo će u ovoj godini dobiti vodu sa beogradskog vodovoda, i to stanovnici Mirosaljaca, Arapovca i dela Strmova. Privodi se i kraju izrada projektne dokumentacije za vodosnabdevanje južnog dela opštine čime će biti obuhvaćeno pet sela.

Sa upola manjim budžetom u odnosu na Lazarevčane i Obrenovčane, Surčinci će sa 575 miliona dinara i uvećanjem od tri odsto u odnosu na 2021. ulagati u kapitalne projekte 151.500.000 dinara. Za puteve je opredeljeno oko 50 miliona dinara.

- Oko 160 miliona dinara namenili smo za čistoću i rešavanje problema sa deponijama, za planove detaljne regulacije za groblja 18 miliona dinara. Izgradnja dečjih igrališta će nas stajati oko 29 miliona dinara, a nastavak radova na rekonstrukciji DK Surčin 15,5 miliona dinara - kažu u Opštini Surčin.

Opštini Čukarici iz Grada je opredeljeno oko 738 miliona dinara, dok će na ime viška iz ranijih godina i transfera i dotacija ukupno u 2022. trošiti oko 905 miliona dinara.

 

VN

- Među najvažnijim projektima koje planiramo da realizujemo su kompletna rekonstrukcija stepeništa, jednog od najdužih u gradu, koje povezuje ulicu Lazarevački drum na Čukaričkoj padini i Banovo brdo i koje svakodnevno koristi veliki broj naših sugrađana, a posebno đaci koji idu u školu "Filip Kljajić Fića" - navode u GO Čukarica. - Drugi važan projekat odnosi se na postavljanje spomenika Matiji Banu. Spomenik će se nalaziti na platou ispred zgrade Opštine.

Na zahtev građana, koji su najviše insistirali na intervencijama na zgradama, pešačkim stazama i asfaltiranju, Rakovica će sa budžetom od oko 578 miliona dinara ulagati u tekuće održavanje škola, pešačkih staza i stepeništa, kao i u nastavak projekta "Rakovica misli na zgrade", u okviru kojeg se sufinansiraju radovi u stambenim zajednicama.

- U tekućoj godini očekuje nas početak radova na izgradnji kanalizacije za naselje Miljakovac 3, gde se privodi kraju rešavanje imovinsko-pravnih odnosa. - kažu u Rakovici. - U istom naselju očekuje nas početak radova na izgradnji vrtića za Miljakovac 3 i Sunčani breg, za šta je opredeljena lokacija. Nastavljamo radove na jezeru u Resniku, gde je nakon izgradnje pontona i parkinga, na redu izgradnja pešačke nivelete i drugih sadržaja. Za ovu godinu planirana je rekonstrukcija prostorija gde se nekada nalazio dom zdravlja na Labudovom brdu.

Kada je reč o ostalim opštinama, Stari grad ima najmanji budžet, ali je dobio više novca iz gradske kase, ukupno oko 417 miliona dinara. Najveće uvećanje pripalo je baš njima, u iznosu od oko 88 miliona dinara.

Palilula će za radove i projekte imati oko 894 miliona dinara, pa je sa tim budžetom treća najbogatija opština. Voždovac je u odnosu na prošlogodišnju raspodelu, u 2022. dobio oko 72 miliona dinara više, pa će moći svoje aktivnosti da planira sa budžetom od oko 762 miliona dinara. Mladenovcu je pripalo oko 696 miliona, Barajevo će trošiti oko 513 miliona, Grocka 749 miliona, a Zvezdarcima su na raspolaganju oko 564 miliona dinara. Sopotu je dodeljeno oko 513 miliona, Vračaru oko 417 miliona, Novi Beograd je dobio oko 559 miliona, dok Savski venac troši budžet od oko 452 miliona dinara.

SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

NA nivou gradskog budžeta, za projekte iz domena saobraćajne infrastrukture biće za ovu godinu opredeljeno oko 55 milijardi dinara. Najviše investicija imaće Sekretarijat za komunalne i stambene poslove i Sekretarijat za investicije. I građani su mogli da šalju predloge na račun budžeta, pa je pristiglo ukupno 9.046 predloga, od kojih je usvojeno oko 2.000.

ZEMUN

Sa nešto više novca u kasi u odnosu na Surčin, Opština Zemun će u ovoj godini raspolagati sa oko 762 miliona dinara, odnosno 72 miliona dinara više nego u 2021. Najviše para trošiće se na uređenje unutarblokovskih površina, parkinga, tekuće održavanje škola i vrtića, kao i za izgradnju dečjih igrališta u dvorištima oko desetak vrtića.

- Planirano i izgradnju i održavanje drenažnih kanala na periferiji opštine, kao i radove na izgradnji sportskog terena kod OŠ "Sutjeska".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!