BEOGRAD ĆE SAČUVATI FINANSIJSKU POZICIJU: Međunarodna agencija "Mudis" povoljno ocenila kreditni rejting glavnog grada

G. N.

03. 01. 2022. u 12:05

MEĐUNARODNA rejting agencija "Mudis" ocenila je kreditni rejting glavnog grada kao "Ba2 stabilni". Kako stoji u izveštaju, ovim se ukazuje da je fiskalno upravljanje čvrsto i da je rezultiralo dobrim finansijskim učinkom i zabeleženim padom dužničkog opterećenja. Predviđa se da bi rast bruto domaćeg proizvoda u 2022. godini mogao da iznosi oko četiri odsto.

БЕОГРАД ЋЕ САЧУВАТИ ФИНАНСИЈСКУ ПОЗИЦИЈУ: Међународна агенција Мудис повољно оценила кредитни рејтинг главног града

Foto: I. Marinković

Ovaj kreditni rejting Beograd je imao do sada, a isti rejting ima Republika Srbija.

- Na ovakav rejting utiče to što Beograd ostvaruje skoro 40 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Srbiji - piše u izveštaju. - Ove godine se predviđa privredni rast od oko pet odsto, što će pomoći da grad sačuva dobru finansijsku poziciju.

Agencija "Mudis" navodi da napredovanje poreskih prihoda prati privredni razvoj, za koji se očekuje da će se oporaviti sa realnom stopom rasta od oko pet odsto BDP u 2021. godini.

- Predviđa se da bi realan rast BDP u 2022. godini mogao iznositi oko četiri odsto. Program kapitalnih ulaganja Beograda odnosi se na saobraćajnu infrastrukturu (metro linija), rekonstrukciju ulica, obnavljanje fasada javnih zgrada, izgradnju i rekonstrukciju mostova, kao i proširenje kanalizacionog sistema i rekonstrukciju vodovodne mreže. Gradske investicije takođe obuhvataju projekte usmerene na obrazovanje, kulturu i socijalne usluge. Sanacija i proširenje deponije u Vinči, kao i tretman i odlaganje čvrstog otpada spadaju u ostale važne projekte za grad - piše u izveštaju ove renomirane međunarodne rejting agencije.

"Mudis" očekuje da se u 2021. i 2022. godini "likvidnost Beograda poboljša".

- Na kraju 2020. godine stanje na računu je iznosilo 10,2 milijarde dinara, a u međuvremenu je došlo do povećanja, pa je na kraju novembra 2021. godine iznosilo 15,4 milijarde. Gotovinske rezerve grada obuhvataju 2,8 puta njegovih potreba za servisiranjem duga koji dospevaju 2022. godine i obezbeđuju gradu dovoljna sredstva u slučaju budžetskog pritiska i podršku za kapitalna ulaganja u srednjoročnom periodu - navode u agenciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri