FONOMETRI KREĆU U PATROLU: Odluka o određivanju akustičnih zona završena, odbornici odlučuju

M. S.

12. 12. 2021. u 12:39

ODLUKA o određivanju akustičnih zona na teritoriji Beograda je završena i ona će se naći pred odbornicima Skupštine grada na sledećoj sednici 21. decembra.

ФОНОМЕТРИ КРЕЋУ У ПАТРОЛУ: Одлука о одређивању акустичних зона завршена, одборници одлучују

Milicionari će biti efikasniji uz aparate, Foto Z. Jovanović

Očekuje se da komunalni milicionari uskoro dobiju i fonometre, kako bi posle nedavnog usvajanja novog Zakona o zaštiti od buke započeli kontrole i rešavanje ovog dugogodišnjeg problema u Beogradu.

Kako je istakao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, odluku o akustičnim zonama stručne institucije radile su duže od godinu dana.

- Utvrđen je svaki izvor buke na teritoriji grada bez obzira na to da li je reč o ugostiteljskom objektu, putevima, prugama, industrijskim objektima - rekao je Vesić.

- Utvrđen je dnevni i noćni izvor buke za svaku zonu u gradu. Kada usvojimo ovu odluku, komunalni milicionari će sa aparatima za merenje buke, koje će nositi, sa sobom moći da na terenu odmah sankcionišu one koji stvaraju buku, a sve na osnovu novog Zakona o buci koji je donet ove jeseni.

Kako smo nedavno izvestili, komunalna milicija podnela je zahtev za nabavku uređaja za merenje buke, fonometara. S obzirom na to da su pripadnici ove službe bili okupirani kontrolom kovid-propusnica, kontrole buke ranije nisu počele.

Osim toga, i nadležni organ, u ovom slučaju Gradska uprava, trebalo bi da dobije akreditaciju za obavljanje ovih poslova.

Po slovu novog zakona, komunalni milicionar ubuduće će biti ovlašćen da odmah reguje kada je buka većeg intenziteta i jačine od dozvoljene. Ranije su tek po prijavi stanara izlazili na teren, a potom morali da čekaju ovlašćenu firmu koja ima uređaje za merenje buke.

Uređaj za merenje buke - fonometar, Foto Novosti

ZATVOREN LOKAL

PRE nekoliko dana Sekretarijat za inspekcijske poslove zatvorio je ugostiteljski lokal u Cetinjskoj 15. Kako je tom prilikom saopšteno iz nadležnog sekretarijata, na osnovu utvrđenih činjenica i izveštaja sprovedenog merenja, inspektor je utvrdio da je pomenuti ugostiteljski objekat emitovao buku iznad graničnih vrednosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!